Stručnjaci i političari smatraju da je pismo Vjose Osmani flagrantno mešanje u rad CIK

Gazzeta Express
Izvor: Gazzeta Express

Centralna izborna komisija (CIK) odlučila je da telefonskim pozivima verifikuje osobe koje se iz dijaspore prijave da glasaju na izborima 14. februara, a takvoj odluci protive se Samoopredeljenje, stranka koja je takođe poslala žalbu Komisiji za žalbe i žalbe (ECAP) i vršilac dužnosti predsednika Vjosa Osmani, prenosi Gazeta ekspres.

Osmani, u svojstvu vršioca dužnosti predsednika, obratila se pismom CIK tražeći preispitivanje odluke o verifikaciji osoba iz dijaspore koje se prijavljuju za glasanje.

“Takav postupak Vjose Osmani smatra se mešanjem u rad CIK i pogrešnom praksom”, rekao je Ismet Krieziu, izvršni direktor Demokratskog instituta Kosova (KDI).

“CIK je nezavisna institucija i sve nejasnoće u vezi sa njenim odlukama treba rešavati kroz mehanizme i postupke predviđene za žalbe. Poslednje pismo vršioca dužnosti predsednika je mešanje u rad CIK i loša praksa, ne predstavlja primer kako treba da poštujemo integritet nezavisnih institucija“, dodao je Krieziu.

Šef KDI kaže da je pismo koje je uputila Osmani kao v.d. predsednika koji takođe učestvuje u izbornom procesu ugrožava ujedinjujuću ulogu koju bi predsednik trebalo da ima.

“Štaviše, pisma sa mesta vršioca dužnosti predsednika, koji za razliku od izabranog predsednika učestvuje direktno na izborima, diskredituju vrednosti predsednika kao faktora jedinstva i nestranačke ličnosti kakva bi predsednik trebalo da bude“, zaključio je Krieziu.

Šef KLI Ehat Miftaraj kaže da je pravo na žalbu zagarantovano, ali da niko, prema njegovim rečima, ne bi trebalo da se meša u proces donošenja odluka i nezavisnost CIK.

 “Protiv odluka CIK-a mogu se žaliti zainteresovane strane. Pravni lek ili pravo na žalbu protiv odluka CIK su zagarantovani i s tim u vezi predsednik ili predstavnici političkih partija mogu da izraze svoje mišljenje u vezi sa određenim procesima, ali da svi moraju da poštuju proces donošenja odluka i nezavisnost tog tela“, rekao je Miftaraj.

Optužbe protiv Osmani za flagrantno mešanje u rad CIK izneli su sinoć i DPK i DSK u debati sa njenim savetnikom Fatonom Pecijem.

Florijan Duši iz DSK sinoć je rekao da je pismo Osmani flagrantno mešanje u rad CIK i prema njegovom mišljenju nema potrebe da bilo ko utiče na rad institucije na čijem je čelu Valjdete Daka.

“To je flagrantna intervencija, tendencija da se utiče na rad CIK. Niko ne može igrati ulogu nadređenog CIK. Ovo je prvi put da se takva intervencija dogodila. Predsednik se obraća CIK i traži preispitivanje odluke. Moramo zaštititi svoje institucije. Nema potrebe da bilo ko diktira kako nezavisno telo treba da radi svoj posao“, rekao je Florijan Duši.

Duši je, između ostalog, rekao da je pogrešno što je Daka kontaktirala sa savetnikom predsedništva.

I Faton Fetahu, pravni savetnik u DPK, rekao da je to pismo mešanje u rad CIK kao nezavisne institucije, a podsetio je i na ustavnu presudu za vreme dok je postupao Jakup Krasnići.

Fetahu se takođe sukobio sa savetnikom Osmani, rekavši da je žalosno što kancelarija Predsedništva govori jezikom političke organizacije.

Peci je odgovorio na optužbe rečima da je Predsedništvo zainteresovano da garantuje neometano odvijanje procesa i slobodno glasanje.

“Znamo da je CIK nezavisna institucija. To se ne može nazvati tendencijom, predsednikovim zahtevom za demokratskim funkcionisanjem institucije, koja ne funkcioniše bez garancije slobodnog glasanja. Ni na koji način se takva reakcija ne može videti kao sukob interesa samo zato što je Osmani najavila učešće u izbornom procesu“, rekao je Peci.