Suprug Vjose Osmani krši uputstva Ministarstva spoljnih poslova objavljivanjem svojih političkih stavova

Prindron Sadriu i Vjosa Osmani
Izvor: Gazeta Express

Zvaničnik kosovskog Ministarstva spoljnih poslova i zamenika šefa kosovske ambasade u Skoplju Prindon Sadriu gotovo svakodnevno na svom zvaničnom Fejsbuk nalogu objavljuje političke stavove u kojime ne preza ni od napada na kosovske medije, prenosi Gazeta Ekspres.

Prema pisanju ovog lista postupci Sadriua ,koji je suprug v.d kosovskog predsednika Vjose Osmani, u suprotnosti su sa uputstvima Ministarstva spoljnih poslova, kao i naredbom koju je izdao ambasador Kosova u Skoplju Đerđ Dedaj o nepristrasnosti tokom izbornog procesa.

U odluci, u koju je Gazeta imala uvid, se u tački 3 navodi da bilo koja vrsta komunikacije putem društvenih mreža može imati negativne implikacije i posledice po Ministarstvo spoljnih poslova, jer se, kako navode, svako „objavljivanje“ na društvenim mrežama može protumačiti kao zvanični stav ovog ministarstva.

Privatna komunikacija zaposlenih u kosovskom Ministarstvu spoljnih poslova putem elektronskih platformi i društvenih mreža, bez obzira da li se vrši u pisanoj formi, glasovnom komunikacijom, fotografijama ili video zapisima, može imati implikacije i negativne posledice po spoljnu službu i šteti interesima i ugledu Republike Kosovo. Bilo koju izjavu ili ,post‘ na društvenim mrežama koje je dao pripadnik spoljne službe ili neko drugo lice koje obavlja dužnost ili funkciju za spoljnu službu javnost može tumačiti kao službeni stav Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore. Nije važno kojoj svrsi teži zaposleni u spoljnoj službi prilikom postavljanja ,posta‘, već kako se taj ,javni stav‘ tumači i doživljava“, navodi se između ostalog u tački 3 ovog uputstva.

Za one koji prekrše ova pravila predviđene su sankcije koje kancelarija generalnog direktora može izreći nakon konsultacija sa kancelarijom generalnog sekretara.

Odeljenje za javne komunikacije, na zahtev diplomata, ima dužnost da pomogne u sprovođenju ovog uputstva, dok je kancelarija generalnog direktora dužna da nadgleda njenu primenu. U slučaju kršenja cirkulare od strane diplomata, opomenu izdaje Kancelarija generalnog direktora, nakon konsultacija sa Kancelarijom generalnog sekretara, koja ima dužnost da obezbedi njenu primenu “, kaže se u naredbi.

Gazeta navodi da ih je Sadriu, u postu na svom zvaničnom profilu napao nakon izveštaja o organizaciji ceremonije uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kosova i Izraela, iako je ta ceremonija održana u organizaciji Ministarstva spoljnih poslova na čijem je čelu Meljiza Haradinaj Stubla.

Primedbe za umešanost u izborni proces na Kosovu i kršenje naloga Ministarstva spoljnih poslova na račun Sadriua izneo je i ambasador Dedaj koji je istakao da je Sadriu u potpunosti uključen u izborni proces na Kosovu, kršeći neutralnost diplomatskog osoblja.

Na osnovu podataka i činjenica, vi, g. Sadriu ste direktno uključeni u ovaj izborni proces, kršeći nepristrasnost i neutralnost diplomatskog osoblja za predstojeće izbore u Republici Kosovo. I vi kao diplomata morate da poštujete nepristrasnost“, napisao je Dedaj u svojoj primedbi.

On je dodao da Prindon Sadriu uopšte ne ide na posao petkom, kako je rekao iz „neutemeljenih razloga“.

Ipak, iz Ministarstva spoljnih poslova nisu odgovorili da li će Sadriu biti kažnjen za iznošenje svojih stavova i kršenje uputstva koje je ovo ministarstvo izdalo.