Zatvorena biračka mesta na Kosovu, glasalo više od 780.000 građana

Glasanje
Izvor: Kosovo Online

Na Kosovu se danas održavaju vanredni parlamentarni izbori. Glasanje je počelo u 7 časova i trajalo do 19 sati, kada su zatvorena biračka mesta.

07:05 U Severnoj Mitrovici je tačno u 7 sati otvoreno svih 23 biračkih mesta, na kojima će svoje pravo glasa moći da ostvari 17.568 građana koliko je upisano u birački spisak.

Predsednik Opštinske izborne komisije u Severnoj Mitrovici Slobodan Dimitrijević potvrdio je za Kosovo Onlajn da su sva biračka mesta otvorena na vreme.

"Sva biračka mesta su otvorena na vreme, u sedam biračkih centara, ukupno 23 biračka mesta. Za sada kao što vidite sve teče bez probleme i u ovako ranim jutarnjim časovima imamo dobar odziv birača. Nadam se da će svi u toku dana iskoristiti svoje biračko pravo i ja pozivam sve građane da izađu i da iskoriste to svoje pravo“, rekao je Dimitrijević.

Glasanje je na vreme počelo i u ostalim srpskim sredinama na Kosovu, u Gračanici, Leposaviću, Zubinom Potoku...

07:10 Nakon što je iskoristila svoje građansko pravo predsednica Centralne izborne komisije Valjdete Daka pozvala je sve građane da poštuju mere protiv kovida, a političke stranke da poštuju pravila CIK, Zakon o izborima i Ustav na današnji dan.

"Mogu potvrditi da je CIK završio sve svoje pripreme i ustavne i zakonske obaveze. Danas celi proces predajemo političkim subjektima i glasačima. Danas će CIK samo nadzirati provođenje izbora. Izvršili smo sve svoje dužnosti i obaveze", rekla je Daka.

Birači na celom Kosovu izlaze u sve većem broju, a prema najavama očekuje se rekordan broj izašlih.

07:40 CIK je ponovila da za vanredne parlamentarne izbore pravo glasa na Kosovu ukupno ima 1.794.862 građana. Njih 103.582 van Kosova je dobilo pravo glasa.

08:30 Predsednik Srpske liste Goran Rakić u pratnji čelnika ove partije i mnogobrojnih građana iskoristio je jutros u 8 sati svoje biračko pravo u Tehničkoj školi "Mihailo Petrović - Alas".

Rakić je u kratkom obraćanju novinarima nakon glasanja rekao da je ovo poseban dan za Srbe i da je, pored lošeg vrema i snega koji pada, veliki broj građana od ranog jutra izašao da obavi svoju građansku dužnost.

09:10  Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Prištini pozvala je građane Kosova da ostvare svoje biračko pravo.

Putem objave na Fejsbuku ambasada je pozvala građane da pokažu ljubav prema državi i porodici.

09:30 Predstavnik "Demokratije na delu“ Ismet Krieziu izjavio je da je na Kosovu tri odsto biračkih mesta otvoreno sa zakašnjenjem zbog nedostatka potrebnog materijala, prenosi Ekonomija Onlajn.
Ova organizacija angažovala je 500 postmatrača koji će nadlgledati izbore.

Krieziu je naveo da se na 95 odsto biračkih mesta poštuju antikovid mere.

09:40  Predsednik DPK Enver Hodžaj, u pratnji supruge Remzije Šahini-Hodžaj i sina, glasao je na Filološkom fakultetu u Prištini, izveštava Ekonomija Onlajn.

Hodžaj je rekao da je danas dan kada govore građani, a ne političari.

10:04  Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti glasao je danas na biračkom mestu na Ekonomskom fakultetu. Kurti je, nakon glasanja, rekao novinarima da će građani danas odlučiti o svojoj budućnosti.

10:30  Vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani glasala je danas na Tehničkom fakultetu. Ona je na glasanje došla zajedno sa suprugom Prindonom Sadriuom i ćerkama.

11:08  Predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa glasao je danas u osnovnoj školi „Emin Duraku“ u Prištini. On je pozvao građane da izađu u što većem broju na birališta.

11:10  Prema podacima Centralne izborne komisije izlaznost na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu do 11 sati iznosila je 8,34 posto.

11:53  Ministar za zajednice i povratak u aktuelnoj kosovskoj vladi Dalibor Jevtić glasao je na izbornom mestu u Osnovnoj školi "Staja Markovic" u Štrpcu.

11:55  Sin bivšeg predsednika Kosova Endrit Tači došao je danas na glasanje, ali je udaljen je sa birališta zbog oznake Demokratske partije Kosova na zaštitnoj maski i natpisa "Sloboda ima ime" na majci koju je nosio.

12:27  Na severu Kosova do 10 sati glasalo je oko 11 odsto birača, što je manje od uobičajenog, a razlog za to je veoma hladno vreme, kaže Dušan Radaković, ispred Demokratije na delu, koalicije nevladnih organizacija koja posmatra vanredne parlamentarne izbore. 

12:47  Opština sa najvećom izlaznošću do 11 časova, prema zvaničnom veb sajtu CIK, je Zvečan sa čak 33,22 odsto izašlih. Isto tako, Leposavić i Zubin Potok imaju visoku izlaznost sa 22,73 i 19,59 procenta izašlih u istom periodu.

13.10  Ekipa regionalne televizije Kraljevo krenula je jutros put Kosova kako bi propratila interno raseljene Raškog okruga na glasanju, ali je kosovska policijska služba nije propustila. Zadržani su više sati i na kraju nisu mogli da pređu administrativnu liniju.

13.35  Na biračkom mestu "Azem Bejta“ u mestu Gornje Prekaze danas je došlo do sukoba posmatrača Demokratske partije Kosova i Samoopredeljenja, prenosi Gazeta Ekspres. Informaciju o sumnji da su dve ili više osoba učestvovale u sukobu, za televiziju T7 potvrdio je i portparol Kosovske policije Baki Keljani.

14.21  Prema posmatračima "Demokratije na delu" do 13 sati glasalo je 19,8 odsto birača.

15.11  Centralna izborna komisija odlučila je da glasačima koji se pojave na konačnom biračkom spisku dozvole da glasaju sa isteklim ličnim kartama. 

15.27  Prema podacima CIK-a, preko 480.889 ljudi izašlo je na birališta do 15 časova, odnosno pravo glasa je iskoristilo 32,2 odsto glasača.

16.23  Opštinska izborna komisija u Leposaviću saopštila je da je do 15 sati u tom mestu na birališta izašlo 61,14 odsto upisanih birača.

16.42  Prema podacima CIK u realnom vremenu, do sada je u Zubinom Potoku glasalo 63 odsto birača, a u Severnoj Mitrovici 55.

17.29 Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda saopštio je da je danas u Pritvorskom centru u Prizrenu, uz pratnju tročlane komisije za praćenje izbornog procesa, glasalo 46 zatvorenika, od ukupno 60 koliko ih se nalazi u toj ustanovi.

17.48 Koalicija NVO "Demokratija na delu" saopštila je na konferenciji za medije da je prema njihovoj proceni do 16 časova na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu glasalo oko 670.000 ili 37,3 odsto birača.

18.21 Šef Kancelarije EU na Kosovu Tomaš Suniog izrazio je zadovoljstvo što se izborima na Kosovu tehnički i administrativno dobro upravlja i nadu da će izborni dan i nadalje proteći bez većih incidenata. Suniog je na zvaničnom Tviter nalogu saopštio da je radni dan završio posetom CIK-u.

19.01 Zatvorena biračka mestana Kosovu. Prema proceni NVO "Demokratija na delu" izlaznost na celom Kosovu neće preči 50 odsto. Najveća izlaznost je u opštinama na severu Kosova, gde se procenjuje da je dostigla skoro 80 odsto.

19.42  Prema podacima Centralne Izborne komisije danas je na birališta izašlo 46,7 odsto glasača.
 

.