Ahmeti: I nakon vakcinacije je potrebno pridržavati se mera, imunitet se ne stiče odmah

Salji Ahmeti
Izvor: GazzetaExpress

Specijalista za zarazne bolesti Saljih Ahmeti ističe da se poslednjih dana povećao broj hospitalizovanih sa koronavirusom na Kosovu i da zabrinjava mogućnost povećanja slučajeva sa delta sojem virusa, prenosi Gazeta ekspres.

Ahmeti je dodao i da su na Infektivnu kliniku primljeni i pacijenti koji su vakcinisani i podsetio da je nakon vakcinacije potrebno nekoliko nedelja do sticanja imuniteta.

"Trenutno imamo dva zaražena koji su primila vakcine. Građani treba da budu svesni da se imunitet nakon vakcinacije ne postiže odmah nakon primanja vakcine. Potpun imunitet vakcine postiže se najmanje dve nedelje nakon primanja druge doze vakcine", rekao je Ahmeti.

On je dodao da je poslednjih dana identifikovano 10 takvih slučajeva, od kojih je petoro zaraženo nakon primanja samo jedne doze vakcine.

"To je zbog činjenice da nakon prve doze vakcine mora proći tri nedelje da bi se stvorila zaštitna post-vakcina imunitet. Ti ljudi dobili virus, jer nisu razvili imunitet protiv kovid-19 iako su primili prvu dozu. Postvakcinalni imunitet stiče tri nedelje nakon primanja prve doze i dve nedelje nakon obe doze", navodi Ahmeti.

On je naglasio da Kosovo ima slabiji procenat vakcinacije u odnosu na druge evropske zemlje, dodajući da su građani nepoverljivi zbog "teorija zavere".