Ahmeti: Na Kosovu neće biti drugog talasa koronavirusa

Salih Ahmeti
Izvor: RTK

Specijalista za zarazne bolesti Saljih Ahmeti rekao je za RTK da ne veruje da će na jesen na Kosovu biti drugog talasa virusa kovid-19.

Prema njegovim rečima, ako koronavirus sledi prirodni tok virusa, više se nećemo suočiti sa ovim virusom.

"Na osnovu nekih činjenica, iz mog iskustva, ali i iz nekih naučnih činjenica, mislim da ne bi trebalo da imamo drugi talas. Govorimo o drugom mogućem talasu u jesenjem periodu zbog činjenice da virusi vremenom gube snagu njihovog delovanja. Drugi faktor je da ljudi i dalje stiču kolektivni imunitet, određena mera ovog imuniteta je na različitim nivoima. Treći faktor je da mi lokalno i globalno znamo, više ili manje, ponašanje, njegovo kliničko i epidemiološko ponašanje. Verujem da ćemo sledećeg meseca ovaj virus još bolje upoznati i imaćemo iskustva koja možemo lako i mnogo bolje locirati u slučaju njegove pojave. Lično, mislim da nećemo imati drugi talas izbijanja ovog virusa“, rekao je Ahmeti.

Na pitanje kada će na Kosovu biti kraj ovom virusu, Ahmeti je rekao da virus i dalje ostaje zagonetan u mnogim drugim aspektima.

„Ali ako ovaj virus prati prirodni razvoj virusa sličnih njemu, možda ćemo imati retke slučajeve, sporadične slučajeve čak i tokom juna, možda i drugih meseci", rekao je Ahmeti.