Ahmeti zahteva otvaranje obdaništa i kafića i zatvaranje karantina u Studentskom centru

Ahmeti
Izvor: Klan Kosova

Gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti zatražio je da se što je pre moguće otvore obdaništa i kafići, ali i da se zatvori karantin u Studentskom centru, prenosi Kljan Kosova.

Ahmeti je u razgovoru za Ekonomia Onlajn rekao da je njegov predlog da se prvo otvore vrtići i poručio da smatra da nema smisla držati privredu zatvorenu jer broj od deset zaraženih ne opravdava mere koje su na snazi.

„Predlažem da se otvore prvi vrtići, a ne da postoji velika razlika između škola, ali otkad ljudi rade, kompanije su počele da se otvaraju. Takođe, kako su odlučile skandinavske zemlje Evrope, odeljci 1-5 su jednom otvoreni, gde je mogućnost širenja virusa manja, gde nam daje vremena da polako ponovo otvorimo celo Kosovo“, rekao je on.

Mišljenje prvog čoveka Prištine je i da karantin u Studentskom centru treba da bude zatvoren, jer više nema potrebe da postoji.

"Sada se moramo vratiti merama koje smo imali na početku, kada neko dođe na prinudnu samoizolaciju, da potpiše obrazac da ostane kod kuće u izolaciji onoliko dugo koliko lekari kažu. Nema potrebe za takvom garancijom", rekao je Ahmeti.

On je istakao da je u što kraćem roku potrebno otvoriti kafiće .

"Kada imate mere gde građani izađu na dva sata, tada nema potrošača kako treba. Tako da bez potpunog otvaranja kafiće neće se dobiti isti efekat u pogledu ekonomske održivosti", rekao je Ahmeti.

Gradonačelnik Prištine je poručio da nema više smisla držati ekonomiju zatvorenom zbog samo deset slučajeva, jer broj zaraženih više ne opravdava ove mere.

„Tražio sam da se mere ublaže bržim tempom, jer mislim da broj zaraženih više ne opravdava te mere. Štaviše, problem je u tome što ih građani uglavnom ne poštuju i postalo je teško sprovesti ih, kao što je raspored kretanja tamo gde odlazi više ljudi. Trebamo učiniti upravljanje fokusiranim, zaštititi starije, one koji imaju hronične bolesti i pokrenuti postepeno otvaranje jaslica i prvih razreda i fokusirati se na izolaciju nekoga ko je zaražen. Imamo 10 aktivnih slučajeva, nema smisla čitavu ekonomiju držati zatvorenu zbog deset slučajeva ", stav je Ahmetija.

On je rekao da je Opština Priština radila na sprečavanju širenja koronavirusa i ekonomskoj pomoći građanima.

„Imali smo ulogu sprovođenja odluka na centralnom nivou i naravno popunjavanja praznina tamo gde su. U trenutku kada se neko testira, čak i ako se ispostavi da je pozitivan ili negativan, preuzeli smo zadatak da im pomognemo u samoizolaciji. Pazimo da ne izađu, ne zaraze druge. Ideja je bila da se zaustavi širenje bolesti, da se pomogne onima kojima je potrebna, makar u ekonomskom i zdravstvenom pogledu, i da budu spremni za deo ekonomskih posledica", zaključio je Ahmeti.