Anesteziolozi napuštaju Univerzitetsko klinički centar Kosova

Koronavirus- Lekari
Izvor: Kosovo Online

Tri anesteziologa dala su otkaz u ponedeljak u Univerzitetsko kliničkom centru Kosova, izjavio je za Radio Slobodna Evropa direktor Klinike za anesteziologiju i intenzivnu negu Nehat Baftiu.

Baftiu je istakao da je povećanje broja pacijenata sa kovid-19 otežalo rad u klinikama u kojima se ti pacijenti leče, prenosi Koha.

"Nemamo dovoljno anesteziologa, jedino ako bi se sve druge službe zatvorile, pa da se ne rade operacije tumora i druge hitne bolesti i da se bavimo samo koronavirusom. Tri kolege su juče dale otkaz. Jako loše stojimo sa ljudskim resursima", naveo je Baftiu.

Prema njegovim rečima, ti lekari nisu mogli da podnesu dežurstva svaki treći dan, a, kako je naveo, tempo rada je težak.

"Obično lekari imaju ponude za rad u privatnim bolnicama sa platama do 4.000 evra, dok je ovde mesečna zarada oko 600 evra", dodao je Baftiu.

Anesteziolozi, između ostalog, pacijentima pružaju terapiju kiseonikom i kiseoničku podršku, na uređajima sa svim opcijama za mehaničku ventilaciju, respiratornu terapiju, kao i potpuno invazivno i neinvazivno praćenje pacijenata.

Pacijentima zaraženim koronavirusom, koji su u ozbiljnijem zdravstvenom stanju, potrebno je lečenje kiseonikom.

Jedan od anesteziologa koji je napustio posao je Ardian Hoti. On je za Radio Slobodna Evropa rekao da je odlučio da napusti posao u javnom sektoru, jer je dobio ponudu od privatne bolnice u Prištini, sa boljim radnim uslovima i platom.

Hoti je istakao da je ispunio svoju moralnu i profesionalnu obavezu, jer je kontinuirano radio sa kovid pacijentima, dok je bio zaposlen u Univerzitetsko kliničkom centru.

"Radio sam na Sportskoj medicini, to znači da sam svoj deo posla obavio moralno i profesionalno, radio sam u kovid centru. Razlog za odlazak bio je jednostavno ekonomski. Dobio sam dobru ponudu, iskoristili su trenutak, a potrebni su im anesteziolozi. Reč je o privatnoj bolnici", naglasio je Hoti.

U javnom sektoru, kako se navodi, mesečna zarada lekara je oko 600 evra mesečno, dok medicinske sestre za svoj rad primaju oko 400 evra.

"Što se tiče situacije sa kovid-19, takođe sam radio i dežurstva i naravno da je teško, ali je to naša obaveza. Ako se ukaže potreba i dalje ću raditi, ali jednostavno sam sada postupio u svom interesu i mislim da se mogu posvetiti  pacijentima u toj bolnici u kojoj ću početi da radim, jer su uslovi za rad dobri", istakao je Hoti.

Preko 400 pacijenata, inficiranih koronavirusom, hospitalizovano je u klinikama Univerzitetsko kliničkog centra i u opštim bolnicama na Kosovu.

Iz Bolničke službe te institucije saopštili su da je danas ukupno hospitalizovano 608 pacijenata, ali je njih 414 obolelo od koronavirusa.

Kako se navodi, od onih koji su hospitalizovani, 376 pacijenata je na terapiji kiseonikom, 24 su na respiratorima, a 23 na aparatu poznatom kao CPAP.

Trenutno u Univerzitetsko kliničkom centru radi oko 40 anesteziologa.

Baftiu je rekao da su oko 30 anesteziologa određeni za rad sa pacijentima zaraženim kovid -19, koji tokom dana imaju i dežurstva, dok su drugi angažovani u 18 odeljenja urgentne hirurgije i ginekologije.

Prema njegovim rečima, taj broj anesteziologa nije dovoljan za hitne slučajeve  u toj ustanovi.

"Ministarstvo zdravlja već petu godinu nije dodelilo specijalizacije za anesteziologiju. Da imamo specijaliste bolje bismo pokrili situaciju sa koronavirusom. Ove anesteziologe koji se ne bave sa kovid-19, šaljemo po klinikama, jer dolaze ljudi koji su imali saobraćajnu nezgodu ili oboleli od tumora i mi snosimo pravno-krivičnu odgovornost ako bi osoba umrla zbog toga što nemamo anesteziologa", rekao je Baftiu.

Inače, anesteziolozi na opštoj intenzivnoj nezi leče i kritično bolesne pacijente (operisane i ne operisane), koji imaju ozbiljnu disfunkciju vitalnih funkcija i potrebno im je posebno lečenje.

Takođe, desetak anesteziologa i preko 30 medicinskih sestara Klinike za anesteziologiju i intenzivnu negu u okviru Univerzitetsko kliničkog centra Kosova već su zaraženi koronavirusom.

Poslednjih dana na Kosovu broj zaraženih koronavirusom premašuje dnevno 200 osoba. Samo danas je registrovano 239 novih slučajeva koronavirusa.

Na Kosovu je od 13. marta, kada su zabeleženi prvi slučajevi koronavirusa, do 28. jula, registrovano 7.652 pozitivnih slučajeva. Od toga je 192 pacijenta preminulo, a 4.129 osoba je izlečeno.