Avonet: Ograničenje kretanja grubo kršenje ljudskih prava, Vitia sam nije poštovao antikovid mere

AVONET
Izvor: Klan Kosova

Mreža nevladinih organizacija Avonet odluku ministra zdravlja Arbena Vitie da pooštri antikovid mere i ograniči kretanje, smatra bezobzirnim i nedovoljno utemeljenim, ocenjujući je kao grubo kršenje ljudskih prava, prenosi Ekonomija Onlajn.

Ograničavanje kretanja građana od 22 časa do 5:00 ujutru Avonet smatra ozbiljnim kršenja ljudskih prava, koja su zagarantovana međunarodnim konvencijama i Ustavom  Kosova.

"Mere zabrane nikada nisu donele nikakav efekat, već su samo stvorile posledice u ekonomskom i psihološkom smislu. Izražavamo zabrinutost zbog zanemarivanja zabrinutosti zaposlenih u sektoru ugostiteljstva, koje ministar Vitia iz neznanja nije uzeo u razmatranje", navodi se u saopštenju Avoneta.

Mreža nevladinih organizacija smatra da Vlada nije uzela u obzir protivljenje lokalnih samouprava i udruženja ugostitelja, a da je ministar Vitia lično učestvovao u kršenju antikovid mera tokom predizborne kampanje. 

"Zahtevamo od premijera Kurtija da preispita donetu odluku i poboljša komunikaciju sa sektorom ugostiteljstva, kao i da se ozbiljno pozabavi problemima koje prouzrokuje koronavirus. Vitia je bio jedan od prvih koji nije poštovao mere jer je bio aktivni učesnik javnih skupova, kao i mnogi drugi funkcioneri političkih partija“, navode iz NVO mreže Avonet.