Bitići: Kurti nije trebalo prvi da se vakciniše, nego poslednji

Avni Bitići
Izvor: Facebook

Portparol Demokratske partije Kosova Avni Bitići izjavio je da kosovski premijer Aljbin Kurti ne bi trebalo prvi da se vakciniše, jer, kako je naveo, postoje mnogo ugroženije kategorije stanovništva na Kosovu koje bi to pre njega trebalo da učine.

 "Premijer ne bi trebalo da bude prvi, već poslednji koji je vakcinisan. Kao prvo, Kurti je već preležao koronavirus, a kao drugo, postoje kategorije stanovništva koje su daleko ugroženije. To su lekari, medicinske sestre, policajci, kao i građani starije dobi i bolesni“, napisao je na Fejsbuku Bitići.

On je istakao da su u mnogim delovima sveta politički lideri prvi primili vakcinu kako bi pokazali društvu da antikovid  vakcina nije  opasna.

Međutim, on smatra da Kosovo nije taj slučaj.

"Sa tako ograničenim brojem doza, Kurti bi morao da sačeka svoj red u skladu sa odgovarajućom kategorizacijom zasnovanom na potrebama“, napisao je Bitići.

On je rekao da bi premijer trebalo da radi svoj posao i nabavi još potrebnih vakcina.

"Ove vakcine su milostinja za najugroženije kategorije, a ne za političare koji već imaju najbolje uslove.  Ako vam se ovi argumenti ne čine dovoljni, pogledajte nemačku kancelarku Angelu Merkel koja čeka svoj red iako su jednu od vakcina otkrila dva nemačka naučnika“, smatra Bitići.