Četiri trudnice obolele od koronavirusa na lečenju na Ginekološkoj klinici

korona kovid
Izvor: Ekonomia online

Na kovid odeljenju na Klinici za akušerstvo i ginekologiju Univerzitetskog kliničkog centra Kosova trenutno se leče četiri trudnice od kojih su dve u poodmakloj trudnoći, a njihovo zdravstveno stanje je stabilno, prenosi Reporteri.

Direktor Klinike akušerstvo i ginekologiju Jakup Ismajli kaže da je od januara 2021. godine do sada na  ovom kovid odeljenju Univerzitetskog kliničkog centra Kosova lečena ukupno 21 trudnica.

"Trenutno su četiri pacijentkinje hospitalizovane na  kovid odeljenju za trudnice. Dve su u 37. ili 38. nedelji trudnoće, dok su dve u ranijoj trudnoći. Očekuje se da će se jedna od trudnica poroditi u roku od nedelju dana. Stanje svih pacijentkinja je stabilno“, izjavio je Ismalji.

Ismalji je istakao da je u 2020. godini u ovoj klinici bilo ukupno 103 pacijentkinje zaražene koronavirusom, 47 ih se porodilo dok su ostale trudnice nakon lečenja puštene kući.  Tokom ove godine primljena je 21 trudnica obolela od koronavirusa.

Ismlaji je izrazio zabrinutost zbog činjenice da se posednjih dana povećava broj novih slučajeva zaraze koronavirusom i ukazuje na to da se nepoštovanje zaštitnih mera direktno odražava na sve veći broj obolelih.

"Povećanje ukupnog broja ljudi zaraženih koronavirusom odražava se i na trudnice. U poslednje tri nedelje imali smo samo jednu hospitalizovanu pacijentkinju, ali sa porastom broja pacijenata poslednjih dana može se videti da mere nisu poštovane. Predizborna kampanja i nepoštovanje mera, nepridržavanje držanja distance se odrazilo kroz povećanje broja zaraženih koronavirusom. Mi imamo 20 kreveta spremni smo za prijem pacijenata i porođaja", rekao je Ismalji.