Da li je Kosovo ugroženo delta varijantom koronavirusa?

albanija korona kovid
Izvor: ansamed.info

Iako se broj ljudi zaraženih kovid-19 smanjio, na osnovu iskustva drugih zemalja, lekari predviđaju da će krajem avgusta ili početkom septembra na Kosovu dominirati delta varijanta koronavirusa, prenosi Gazeta ekspres.

Vakcinacija se smatra jedinim načinom sprečavanja novog talasa zaraze koronvirusom.

Vršilac dužnosti direktora Infektivne klinike Arben Višaj rekao je da novim talas zaraze gdeće dominirati delta soj takođe može biti pogođeno i Kosovo.

"Kosovo, kao i cela zemaljska kugla mogu biti pogođeni novim talasom zaraze. Međutim, najuspešnije, tačno i neophodno sredstvo je vakcinacija “, rekao je Višaj.

Vršilac dužnosti direktora Infektivne klinike rekao je da je neophodno izvršiti pripreme, pre nego što novi talas naiđe.

S druge strane, internista Driton Velja rekao je da se novi talas može sprečiti još masovnijom vakcinacijom nego što je to trenutno slučaj.

"Nekih 19 procenata odrasle populacije je vakcinisano, ali to jr nedovoljno za zaštitu od delta varijante, tako da bi građani trebalo da budu vakcinisani što je više moguće", rekao je Velja za RTV 21.

Rekao je da ako se uzmu u obzir iskustva drugih zemalja, na Kosovu možemo očekivati da će krajem avgusta ili početkom septembra dominirati delta verzija kovida-19.