Donacija SZO i Nemačke Kosovu vredna dva miliona evra, Zemaj upozorava partije na antikovid mere tokom kampanje

Armend Zemaj
Izvor: Reporteri

Svetska zdravstvena organizacija u saradnji sa Vladom Nemačke donirala je medicinsku opremu vrednu 2.000.000 evra Univerzitetsko kliničkom centru, a ministar zdravlja apeluje na poštovanje mera tokom predizborne kampanje, prenosi Ljajmi.

Vršilac dužnosti ministra zdravlja Armend Zemaj nije izneo detalje o ublažavanju ili ukidanju antikovid mera, iako je situacija na Kosovu realtivno stabilna.

„Epidemiološka situacija na Kosvu je relativno mirna, ipak treba biti oprezan zbog situacije u regionu. Pre svega treba da održimo kontinuitet sprovođenja i nadzora mera. Razmotrićemo mere o okupljanju i boravku u zatvorenom prostoru, ali tu mere mogu biti samo simbolično ublažene“, naglasio je Zemaj.

Minsitar zdravlja Kosova pozvao je političke stranke da poštuju antikovid mere, jer javno zdravlje ne sme biti narušeno ni po koju cenu.

„Imamo praksu sa izbora krajem godine u opštini Podujevo, čak i tada smo distribuirali vodič izrađen na osnovu priručnika za sprečavanje širenja virusa i imamo zajednički protokol sa CIK. Pozivam sve konkurentske političke subjekte i kandidate i sve ostale uključene da imaju na umu da su pandemija i virus opasni. Javno zdravlje mora biti na prvom mestu, bez obzira na izbore “, naglasio je Zemaj.

Ne navodeći datum kada će vakcinacija započeti na Kosovu, vršilac dužnosti ministra zdravlja rekao je da Kosovo ima veliki kapacitet za skladištenje i distribuciju vakcine.