Ekonomist: Masovna vakcinacija na Kosovu tek od 2022.

vakcina
Izvor: Reporteri

Evropa se priprema za masovno vakcinisanje protiv kovida-19, dok je Kosovo daleko od toga, jer očekuje se da tek 2022. godine počne masovno da vakciniše stanovništvo, prenosi Reporteri.

Slična situacija se očekuje i u drugim balkanskim državama, navedeno je u izveštaju britanskog nedeljnika Ekonomist.

Izveštaj navodi da će bogate zemlje imati pristup vakcinama protiv koronavirusa pre drugih.

Prema pisanju lista, poslednje zemlje za koje se očekuje da će im biti dostupne vakcine protiv koronavirusa, uglavnom su zemlje na Balkanu.

"Bogate zemlje prvo će imati pristup masovnoj vakcinaciji. siromašne zemlje će se čekati i do 2024. godine, u najboljim slučajevima“, rekla je direktorka publikacije Agata Demarais,

Kosovo očekuje da će ove vakcine obezbediti početkom nove godine. Portparol Ministarstva zdravlja Faik Hoti rekao je da to pokušavaju postići.

"Trudimo se da obezbedimo ove vakcine u prvom mesecu 2021. godine i da se započne proces vakcinacije, ali kao što znate samo je jedna vakcina odobrena za upotrebu i ne možemo  da utvrdimo dinamiku koliko brzo će biti drugih vakcina“, rekao je.

Prema izveštaju Ekonomista, SAD, veći deo Evrope i Japan zauzimaju prvo mesto po redosledu za dobijanje vakcine.

Specijalista Fernando Gotuzo objasnio je da se trenutne vakcine iz kompanije Fajzer primenjuju za hitne slučajeve, ali prema njegovim rečima još uvek nije potvrđeno koliko dugo traje imunizacija ili da li primalac može da zarazi druge ili ne. Sve se još proučava. To je nova bolest“, rekao je.

Dva neiskorišćena aerodroma u Berlinu i druga mesta takođe se pretvaraju u centre za vakcinaciju.

Plan je se omogući vakcinacija 20.000 Berlinaca dnevno tokom šest nedelja. To bi činilo 10 odsto stanovnika grada, uglavnom vrlo starijih osoba, piše Ekonomist.