Gaši: Problemi sa snabdevanjem opremom i lekovima u Prištini

UKCK PRIŠTINA BOLNICA
Izvor: lajmi.net

Priština je i dalje opština sa najvećim brojem pacijenata zaraženih koronavirusom, ali uprkos tome, porodični medicinski centri u ovoj opštini već tri meseca nisu snabdeveni lekovima i osnovnom opremom sa liste, prenosi Kosovo Pres.

To je saopštio direktor zdravstva u Prištini Bujar Gaši, koji je rekao da ovaj nedostatak snabdevanja pokušavaju da pokriju sopstvenim ugovorima opštine.

Ali kako je naveo, čak su i ti ugovori skoro potrošeni.

"U poslednja tri meseca smo imali probleme u snabdevanju sa osnovne liste Ministarstva zdravlja, što smo pokušali da pokrijemo iz sopstvenih ugovora. Ali to nije beskrajno i neiscrpno, oni takođe imaju ograničenje, a mi ih trošimo pokušavajući da održimo svoje kapacitete. Koncentrisali smo se uglavnom na slučajeve sa kovidom. Verujem da ćemo u narednim danima imati poboljšanje snabdevanja i sa centralnog nivoa “, naglasio je Gaši.

Gaši je rekao da se u glavnom gradu broj aktivnih slučajeva udvostručio, što se desilo kao rezultat kampanje političkih partija, ali i nebrige građana.

On je naglasio, da su se pored pozitivnih slučajeva u opštini Priština povećani i zahtevi za medicinskim uslugama koje se pružaju u porodičnoj medicini.

"Sada imamo oko 2.700 aktivnih slučajeva u glavnom gradu, a pre mesec dana imali smo 1.100 . Broj se više nego udvostručio, zahvaljujući predizbornoj kampanji kao jednom od glavnih faktora, ali i velikoj slobodi i opštoj nebrizi u svim sektorima. Sada imamo mnogo veći broj slučajeva. Brojevi me ne brinu, zabrinut sam zbog zahteva građana za pomoć koji su se u poslednjih nedelju dana“, naglasio je Gaši.

On se rekao da se protivi pooštravanju mera za sprečavanje širenja kovida-19, ali dodaje da bi trebalo povećati nadzor i sprovođenje postojećih mera.

"Mislim da su mere dovoljne, ali nisam pristalica dodatnih ograničenja i karantina, već primene preporuka koje postoje. Verovatno ćemo povećati kapacitete, povećaćemo broj soba i zdravstvenih radnika“, rekao je on.