Gazeta Ekspres: Lajčak je imao kontakt sa austrijskim ministrom koji je pozitivan na koronu

lajčak šalenberg
Izvor: Getty images

Dan pre dolaska u Prištinu, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, održao je sastanak sa ministrima spoljnih poslova EU, uključujući i austrijskog, koji je danas potvrdio da je pozitivan na koronavirus, piše Gazeta Ekspres.

Slovački diplomata zajedno sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzepom Boreljom sastao se u ponedeljak sa ministrima spoljnih poslova EU, a na sastanku je učestvovao i austrijski glavni diplomata Aleksandar Šalenberg, koji je pozitivan na prisustvo koronavirusa.

Sledećeg dana, Lajčak je stigao na Kosovo gde  je za tri dana imao 25 sastanaka sa predstavnicima političkih i verskih institucija, kao i sa stranim ambasadorima.

Ljčak se sastao sa premijerom Avdulahom Hotijem i predsednicom parlamenta Vjosom Osmani.

Drugog dana posete, održao je sastanke sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, liderom Pokreta Samoopredeljenje Aljbinom Kurtijem, predsednikom DPK Kadrijem Veselijem i drugima.

Takođe se sastao sa šefom EU u Prištini, stranim ambasadorima i verskim predstavnicima.

Posle Kosova, Lajčak je nastavio put ka Srbiji gde se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Još uvek nije poznato da li je Lajčak imao bliski kontakt sa Šalenbergom i da li će biti izolovan dok se ne testira na koronavirus.