Hadžiu: Mora da se proglasi vanredno stanje

bekim hadžiu
Izvor: Facebook

Poslanik Demokratske partije Kosova Bekim Hadžiu rekao je da je na Kosovu potrebno proglasiti vanredno stanje, jer je i situacija sa koronavirusom vanredna.

Hadžiu je na svom Fejsbuk nalogu napisao da su mere koje je predložio kosovski premijer Avdulah Hoti površne i da akcije vlade moraju da budu u skladu sa situacijom.

„Broj smrtnih slučajeva izazvanih koronavirusom se svakodnevno povećava, a raste i broj zaraženih. Zaštitne mere se ne poštuju, pa se moraju preduzeti stroge mere da bi se spasio život građana. Uzmimo greške koje su se dosad događale kao lekciju za prevazilaženje situacije. Iako su DSK i Samoopedeljenje umešani u loše upravljanje situacijom sa pandemijom, nastojim da prevaziđem političke razlike i radim na zaštiti zdravlja građana“, napisao je Hadžiu.

On je podsetio da je vlada na čijem je čelu bio Aljbin Kurti započela je s olakšavanjem mera protiv koronavirusa na Kosovu u prvoj fazi 4. maja, drugoj fazi 18. maja i trećoj fazi 1. juna, i optužio ih da su u to vreme organizovali proteste sa političkim motivima.

„Od tog okupljanja sve je počelo unazad, što se tiče iskliznuća iz ruku situacije s pandemije. Sa druge strane, vlada Avdulaha Hotija nije uspela da pravilno upravlja pandemijom od početka svog rada. Rečeno je da neće biti povratka mera, već masovno testiranje, ali masovno testiranje nije urađeno i situacija se pogoršava. Zato je potrebno što je pre moguće donošenje zakona protiv virusa kovid-19“, stav je ovog poslanika.

On je rekao da rekao da je potrebno preduzeti konkretne mere, a da će doći vreme kada će se tražiti politička i krivična odgovornost.

„Mi smo glasali u istražnoj komisiji za upravljanje pandemijama, tako da će biti vreme za sve vas. Danas se moramo okupiti kako bismo spasili živote naših građana“, poručio je Hadžiu koji je izrazio saučešće porodicama koje su izgubile svoje najmilije od koronavirusa.