Haradinaj: Vladin paket nedovoljan za oporavak ekonomije, ugostiteljstvu potrebna hitna pomoć

Ramuš Haradinaj
Izvor: Kosovapress

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj ocenio je da vladin hitni fiskalni paket ne može ublažiti posledice po kosovsku ekonomiju i da je ugostiteljstvo jedna od najugroženijih privrednih i uslužnih delatnosti usled pandemije koronavirusa, zbog čega treba da ima prioritet za hitnu finansijsku podršku.

Ugostiteljstvo snosi veliki teret izolacije i treba obezbediti hitnu finansijsku pomoć za oporavak. Danas sam posetio restoran „Te Nazi“, porodičn biznis, koji ima 100 zaposlenih. Razgovarao sam sa vlasnikom Fahrijem Redžepijem o hitnom fiskalnom paketu vlade, složili smo se da je zakasnio i da ne ispunjava parametre propisane paketom za ekonomski oporavak, a mnogo je takvih čija su preduzeća pred zatvaranjem”, objavio je Haradinaj na Fejsbuku.

Naglasio je da nadoknada predviđena hitnim fiskalnim paketom od 170 evra po zaposlenom nije dovoljna i upozorio da su posledice fatalne.

“Ako država ne pomogne malim i srednjim preduzećima da se oporave, ekonomski pad mogao bi biti fatalan, dok će se nezaposlenost udvostručiti. Većina odluka je bila doneta usled panike, a ne kao pažljiva analiza, a mnoge od ovih mera izazvale su nepotrebne ekonomske posledice”, naglasio je Haradainaj u objavi i dodao da je “svaki izgubljeni dan nenadoknadiv”.