Hoti: Nema druge doze dok ne stigne novi kontingent vakcina na Kosovo

Započela vakcinacija na Kosovu
Izvor: Zeri

Dobijanje druge doze za 13.000 zdravstvenih radnika i 11.000 osoba starijih od 80 godina je neizvesno do isporuke novog kontingenta iz Kovaks mehanizma, prenosi Gazeta Ekspres.

Portparol Ministarstva zdravlja Faik Hoti potvrdio je će 24.000 vakcina biti dato kao prva doza zdravstvenim radnicima i licima starijim od 80 godina. 

Program UNICEF na Kosovu saopštio je danas da će 76.800 dodatnih doza vakcine iz Kovaks mehanizma stići na Kosovo do kraja maja, pa se zdravstveni radnici nadaju da će na vreme primiti drugu dozu vakcine.

Predsednik kosovske lekarske komore Pljeurat Sejdiu nada se da će u roku od 4 do 6 nedelja biti obezbežena i druga doza za medicinsko osoblje. 

"Nadamo se da će na vreme stići novi kontigent. Ipak postoje neke države u kojima se smatra da je samo jedna doza dovoljna. Austrija je odlučila da oni koji su preležali koronavirus i imaju antitela prime samo jednu dozu", istakao je Sejdiu.

Izvršni direktor Asocijacije kosovskih opština Sazan Ibrahimi posle jučerašnjeg sastanka sa ministrom zdravlja Arbenom Vitiom potvrdio je da je13.000 doza vakcine namenjeno zdravstvenim radnicima,  a 11 000 za osobe starije od 80 godina koje imaju neku hroničnu bolest.