Hoti: Uskoro nove antikovid mere

Avdulah Hoti
Izvor: Kabinet premijera Kosova

Premijer Kosova Avdulah Hoti najavio je da će uskoro biti preduzete dodatne mere za borbu protiv koronavirusa, jer, kako je rekao, ako se sagleda trenutna situacija sa brojem novozaraženih u Evropi koji je u stalnom porastu, može se očekivati porast broja novih slučajeva kovid-19 i na Kosovu.

"Sada, uoči praznika, suočeni smo sa rizikom širenja zaraze zbog velikih kretanja građana. Svi vidimo rastući trend u EU i regionu, gde su neke zemlje potpuno zatvorene. To znači da će se za nekoliko nedelja slično desiti i na Kosovu, pa ću na predlog NIJZK i uz konsultacije sa ministrom zdravlja, uskoro predložiti dodatne mere", napisao je Hoti na Fejsbuku.

Kako je dodao,mere će biti preduzete u konsultacijama i sa opštinama, poslovnim udruženjima, kao i partnerima i međunarodnim organizacijama koje pomažu Kosovu u upravljanju situacijom.

"Od letnjih meseci sprovodimo nedeljne konsultacije sa relevantnim međunarodnim partnerima i organizacijama, gde svakog petka procenjujemo situaciju i od njih dobijamo preporuke“, napisao je Hoti.

Hoti  je zatražio i da se odmah preduzmu neke od mera, pre donošenja zvanične odluke.

"Sve javne institucije da zabrane bilo koju organizaciju proslava krajem godine koje se obično organizuje za zaposlene, a Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo unutrašnjih poslova pripremiće uredbu za ovo pitanje", napisao je Hoti.

Pored toga, Ministarstvo prosvete i nauke, u koordinaciji sa opštinama, treba odmah da naredi svim školama da zaustave bilo kakvu  ekskurziju učenika ili nastavnika.

"Ministarstvo kulture, omladine i sporta odgovorno je za sport i kulturne događaje, koji se mogu odvijati samo u skladu sa uputstvima datim u uputstvu za zaštitu od kovida -19. U okviru ministarstva će funkcionisati komisija koja će odobravati takve događaje", dodao je Hoti.

Precizirao je i da Ministarstvo trgovine i industrije, zajedno sa nadležnim inspekcijama, mora da vrši konstantnu inspekciju sprovođenja mera uz policijsku podršku.

"Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore preko naših ambasada da informiše sunarodnike o merama na snazi na Kosovu, kao i zahtevima dotičnih zemalja kada se sunarodnici vrate u mesta u kojima rade i žive", dodao je Hoti.

Kako je zaključio, Ministarstvo zdravlja treba da održi redovnu konferenciju za štampu kako bi informisalo građane o situaciji i merama koje treba poštovati, posebno novim merama koje će biti preduzete do kraja godine.

 

Inače, na Kosovu su trenutno na snazi  mere koje su opštine podelile na zone, u zavisnosti od broja novih slučajeva na 100 hiljada stanovnika.

Opštinem u kojima je u poslednjih sedam dana registrovano više od 150 slučajeva na 100 hiljada stanovnika, nalaze se u crvenoj zoni, i trenutno je 11 takvih opština.

U žutoj su one (11) koje imaju od 71 do 150 slučajeva na 100 hiljada stanovnika , a u zelenoj (16) koje imaju manje od 70 slučajeva u roku od nedelju dana.