Inspekcija počela da kažnjava za nepoštovanje mera, 90 odsto građana nosi maske

Ljuljzim Silja
Izvor: GazzetaExpress

Glavni inspektor kosovskog Ministarstva trgovine Ljuljzim Silja rekao je da su na osnovu odluke Vlade Kosova o novim merama za sprečavanje kovida-19, inspekcijske službe izšle na teren od ponedeljka kako bi kontrolisale primenu tih mera, prenosi Gazeta Ekspres.

On je rekao da se inspektori prisutni u svim većim mestima, a u prvih nekoliko dana izrečeno je i nekoliko novčanih kazni zbog nepoštovanja mera.

"Inspektorat je nakon odluke vlade odmah izašao na teren. Ministar je zatražio da inspekcija radi non-stop od ponedeljka do nedelje. U velikim gradovima nailazili smo na određene nepravilnosti, u početku smo upozoravali, a posle dva-tri dana počeli smo i sa izricanjem novčanih kazni. Neke kazne su izrečene u Prištini, Vučitrnu, Đakovici, Uroševcu, Štimlju, ali i na mnogim drugim mestima“, rekao je Silja.

On je ukazao da postoji samo 20 inspektora na centralnom nivou, ali oni imaju dobru saradnju sa opštinskim inspektorima.

"Zajedno sa opštinskim inspektorima smo na terenu. Posebnu zahvalnost upućujem i kosovskoj policiji. Na osnovu onoga što smo do sada utvrdili na terenu, 90 odsto građana nosi maske“, rekao je on.