Izlečeni od koronavirusa: Važno je savladati strah, pridržavati se terapije i biti strpljiv

Oboleli od koronavirusa u Studentskom domu br.6.jpg
Izvor: Kosovo Online

Informacije o većem broju izlečenih u odnosu na broj obolelih, koje se poslednjih dana mogu čuti kada je u pitanju stanje sa koronavirusom na severu Kosova, po rečima stručnjaka deluju ohrabrujuće, ali je još uvek potrebno srtpljenje i odgovornost kako bi se rat sa ovom bolešću dobio.

Oni koji su dobili borbu sa ovom bolešću poručuju da se radi o nevidljivom i nepredvidivom neprijatelju koji treba da se shvati ozbiljno, jer virus ne bira koga će da napadne.

Blago peckanje u grlu i bol u mišićima, nisu bili dovoljan signal zatvorskom čuvaru Milošu Cvetniću da posumnja da je zaražen koronavirusom. Ipak, nakon testiranja sa grupom svojih kolega iz Pritvorskog centru u Severnoj Mitrovici, rezultat je bio pozitivan. Borba je trajala dvadesetak dana, ali zahvaljujući lakšoj kliničkoj slici, iz Studentskog doma je nakon dva negativna rezultata na koronavirus, izašao kao izlečen.

“Ta prva vest da sam zaražen koronavirusom je bila iznenađujuća, mislim da sam dosta dobro psihički podneo, ali sam u podsvesti bio uplašen za svoju porodicu i najbliže prijatelje sa kojima sam bio u svakodnevnom kontaktu. Slušao sam savete lekara, pa sam tako najpre otišao u kućnu samoizolaciju, a potom i u Studentski dom gde su bili smešteni pacijenti sa blažom kliničkom slikom“, prenosi Cvetnić svoje iskustvo sa koronavirusom za Kosovo Onlajn.

On ističe da mu je gotovo svakodnevno prolazila kroz glavu dilema da li je ovaj virus zaista tako opasan, a mučio ga je i strah da mu se ne razboli i porodica kojoj u tom trenutku ne bi mogao da pomogne.

“Ipak, međusobna solidarnost ljudi koji su bili zajedno samnom u domu nam je u mnogome pomogla da ne upadnemo u depresiju i da lakše prođemo kroz ovo što se svima od nas prvi put dešava. Imali smo i prostor gde smo mogli da gledamo TV, igramo društvene igre, omogućeno nam je bilo korišćenje interneta 24 sata, a i hrana je bila izuzetno dobra. Posebno bih istakao higijenu koja je bila na vrhunskom nivou i ljubaznost osoblja koji su činili sve da se osećamo što udobnije“, rekao je Cvetnić i dodao da smatra da je teži deo iza njega.

On je svojim sugrađanima uputio molbu da ne pocenjuju opasnost koju nosi ovaj virus i da slušaju savete stručnjaka, jer je bilo i onih koji su zahtevali ozbiljnu medicinsku pomoć, uz antibiotsku terapiju, ali i priključenje na respiratore.

Upravo je patolog iz Zvečana dr Vladica Nedeljković "zaradio“ obostranu upalu pluća pa mu je u lečenju, osim infuzionih rastvora sa antibioticima i vitaminima, davan i lek „Hlorokin“. Njegovo mišljenje je da se radi o vrlo nepredvidivom virusu, bez stereotipne kliničke slike.

"Dešava se da se kod pacijenata koji su gotovo bez simptoma, vrlo brzo razvija masivna, obostrana pneumonija, na koju se veoma brzo "nakalemi" i bakterijska infekcija. Ishod tih pneumonija je neizvestan, naročito kod pacijenata koji imaju još neko hronično oboljenje. Napomenuo bih da je veoma bitna ishrana u trenutku borbe organizma, kako sa virusom, tako i sa onim što je on napravio, mislim na pneumoniju. Hrana treba da je energetski i vitaminski bogata, a potrebno je uzimati i suplemente kao što su vitamin C, Cink, Selen, vitamin D“, rekao je Nedeljković.

Kao savet koji je dobio od svojih kolega i koji svima preporučuje je da se izbegava konstantno ležanje na leđima, već je poželjno i da se više od 12 sati leži na stomak i grudi.

Doktor Nedeljković ističe da je vrlo rado pristao da donira svoju krvnu plazmu u svrhu lečenja drugih osoba jer to smatra, kako svojom ljudskom, tako i profesionalnom obavezom.

I dok Cvetnić i Nedeljković provode poslednje karantinske dane u svojim domovima, u Studentskom domu novo testiranje i negativan rezultat priželjkuje i Aleksandar Trajković koji je sa lakšim simptomima ovde smešten već 20 dana.

„Uslovi u domu su odlični, što vam mogu potvrditi i ostali korisnici koji se nalaze ovde. Higijena i hrana su na zavidnom nivou, a imamo i medicinski nadzor 24 sata, gde nas medicinski timovi obilaze ujutru i uveče i mere nam telesnu temperaturu i saturaciju i prate opšte stanje svih pacijenata“, rekao je Trajković i izrazio nadu da će se vrlo brzo veći broj pacijenata iz ovog doma izlečeni vratiti svojim kućama.

Lazovi
28. Jun 2020.
Sto lazete narod vise, mislite da su bas svi glupi? Znam troje koji imaju kovid i lekari-infektolozi im nisu da nista od lwkova a njihovi lekari opste prakse svi prepiauju isti antibiotik. I sta tu ima da se prati???