Kosovo obezbedilo više od 195.000 vakcina

vakcina kovaks program
Izvor: Facebook

Kosovo je obezbedilo više od 195.287 vakcina koje će biti isporučene do kraja avgusta, ove nedelje će iz Evropske unije stići 5.000 vakcina, koja će do koja će do kraja avgusta isporučiti Kosovu ukupno 94.667 doza vakcine, prenosi Gazeta Ekspres.

Iz programa Kovaks, za nerazvijene zemlje Kosovu je obećano 100.620 vakcina.

U mnogim državama je već vakcinisano na stotine hiljada ljudi i nilioni građana širom sveta, na Kosovu je isporučeno svega 24.000 doza antikovid vaakcina.

Očekuje se da će sutra iz EU na Kosovo stići 5.000 doza vakcina uz obećanje da će se nastaviti sa isporukom.

Iz EU je potvrđeno da će Kosovu do kraja avgusta biti isporučeno 94.667 doza vakcina, kao i to da će broj doza vakcina za Kosovo biti popunjen iz programa Kovaks.

„Poverenik će biti na Kosovu u sredu kako bi razgovarao sa vlastima o pandemiji i podršci EU u tom kontekstu. Državama članicama biće na nedeljnom nivou, do avgusta dostavljane vakcine. Od ukupno 651.000, Kosovo će dobiti 94.667 za pomoć u vakcinisanju medicinskog osoblja i ostalih ugroženih kategorija. Doze će dopuniti prve isporuke iz programa Kovaks, u koji su EU i države članice uložile skoro 2,5 milijarde evra“, rečeno je iz EU.

Takođe EU će nastaviti razgovore sa državama članicama i proizvođačima kako bi podelile više doza vakcina.

„Uspostavljeni mehanizam EU za podelu vakcina obratiće pažnju na Zapadni Balkan, susedstvo, Afriku i šire. Prva isporuka vakcina koje finansira EU, treba smatrati početkom iporuke za Zapadni Balkan. Nastavićemo razgovore sa državama članicama i proizvođačima kako bi vakcine bile dostupne svima“, rekao je portparol EU.

Za Gazeta Ekspres je potvrđeno da su vakcine Astra Zenecak i Fajzer distribuirane za Kosovo, ali da nisu u mogućnosti da tačno naznače kada će dodatne doze vakcina stići.

Do maja, tvrde iz EU na Kosovo će iz programa Kovaks stići 100.800 doza.

Na sajtu UNICEF-a objavljeno je da se, osim 24.000 doza koje je Kosovo do sada primilo od Kovaksa, trenutno ne priprema nijedna doza vakcine.

Kosovu je iz programa Kovaks dodeljeno 201.420 doza vakcina.

Ministar zdravlja Arben Vitia izjavio je pre nekoliko dana da je to ministarstvo u direktnim razgovorima sa svim proizvođačima vakcina i da da su na dobrom putu da obezbede vakcine za 60 odsto stanovništva.

Uprkos činjenici da će na Kosovo do avgusta biti isporučeno oko 200.000 doza vakcina, Kosovo i dalje u vakcinaciji zaostaje za drugim zemljama.