Krasnići: Cilj je da se kovid pacijenti leče samo na Klinikama za infektologiju i pulmologiju

Infektivna klinika
Izvor: lajmi.net

Vršilac dužnosti generalnog direktora Univerzitetsko kliničkog centra Kosova Valjbon Krasnići izjavio je da će od danas Klinika za neurologiju početi da otpušta pacijente koji su tamo na lečenju od virusa kovid-19, prenosi Koha.

Krasnići je istakao da je cilj oslobađanje ostalih klinika u kojima se trenutno leče pacijenti zaraženi koronavirusom, da oni budu bude na Infektivnoj ili Pulmološkoj kllinici, kako bi se obnovila usluga za ostale pacijente.

"Odlučili smo da postepeno praznimo Kliniku za neurologiju, a od 21. jula na Odeljenju ginekološke hirurgije nema pacijenata sa koronavirusom. Danas ćemo prebaciti pacijente koji su bili na Klinici na neurologiji na Klinike za pulmologiju i infektologiju, kako bismo pacijente hospitalizovali samo u te dve klinike, da bi ostale usluge bile dostupne drugim pacijentima", poručio je Krasnići.

Prema njegovim rečima, uprkos smanjenju broja pacijenata koji traže lečenje u Univerzitetsko kliničkom centru Kosova, značajan broj njih ostaje na klinikama.

"Iako je poslednjih sedmica zabeležen blagi trend pada broja traženih lečenja u bolnicama i dalje je znatan...Još uvek imamo više od 40 pacijenata na respiratorima", dodao je Krasnići.

Ministar zdravlja Armend Zemaj ukazao je da postoji nedostatak anesteziologa, ali da se sa povećanjem specijalizacija uskoro očekuje da se pridruži jedan broj onih koji su ovu oblast odabrali specijalizaciju.

Zemaj je takođe govorio o mogućem lečenju krvnom plazmom, istakavši da će Ministarstvo zdravlja podržati taj vid lečenja ako zdravstveni radnici to smatraju uspešnim.

"Ministarstvo zdravlja ima obavezu da nastavi da podržava i takođe izgrađuje ljudske resurse i kapacitete u infrastrukturi. U nedostatku broja anesteziologa, Ministarstvo zdravlja je podržalo porast broja specijalizacija i oni će se uskoro dodati ovom kontingentu. Takođe smo radili na izradi i odobravanju deset novih kliničkih smernica koje nedostaju u kosovskoj zdravstvenoj zaštiti", istakao je Zemaj.