Kurti čestitao Trnavi Bajram i zahvalio na saradnji u vreme koronavirusa

Kurti
Izvor: Klan Kosova

Vršilac dužnosti premijera Aljbin Kurti i predsednik Islamske zajednice na Kosovu muftija Naim Trnava održali su danas video sastanak i pozvali građane i vernike da izbegavaju porodične posete tokom sutrašnjeg obeležavanja Bajrama, prenosi Kljan Kosova.

Kurti je Trnavi čestitao praznik i zahvalio muftiji "na izvanrednoj saradnji i doprinosu koji su on i Islamska zajednica, kao moralni i verski autoriteti, dali poštovanju pravila i mera za upravljanje pandemijom izazvanoj virusom kovid-19".

"Sveti mesec za muslimane ove godine je bio još posebniji. Pored samokontrole od hrane i pića, kao i solidarnosti sa onima kojima je to potrebno, postoji potreba za kolektivnim poštovanjem vladinih mera i uputstava zdravstvenih stručnjaka za izbegavanje okupljanja u zatvorenim prostorima i porodičnim posetama kako bi se sprečilo širenje infekcije" rekao je Trnava. 

Muftija je kazao da je poštovanje institucija i profesionalaca na tom polju "verski princip", a zaštita javnog zdravlja  obaveza.

Kurti i Trnava ponovili su svoj poziv građanima da izbegavaju tradicionalne porodične posete u čast Bajrama i naglasili da je virus još uvek prisutan.

Prema zdravstvenim stručnjacima, ukazuje se u tekstu, najveće širenje virusa događa se tokom porodičnih poseta, u zatvorenim prostorima.