Kurti u Peći: Činimo sve da u maju situacija počne da se vraća u normalu

Aljbin Kurti
Izvor: Koha ditore

Vršilac dužnosti premijera Aljbin Kurti posetio je danas Peć i poručio da vlada ulaže napore da se od maja situacija izazvana koronavirusom postepeno počne vraćati u normalu, pod uslovom da se vodi računa i da se svi i dalje pridržavaju pravila, naročito kretanja po trgovima, parkovima i pijacama, prenosi Koha.

Kurti je u Peći razgovarao sa predsednikom te opštine Gazmendom Muhadžerijem i njegovim saradnicima i naznačio da je sva briga potrebna jer "vakcina protiv kovid-19 još nije proizvedena a da će i kad god se pojavi na tržištu bizi distribuirana prvo u zemljama sa najvišim prioritetom".

"Čak i kada bude na tržištu , to će koštati mnogo i možda mi nećemo moći da priuštimo te troškove", rekao je Kurti.

Gradonačelnik Peći je obavestio Kurtija o pokrenutom paketu mera za prevazilaženje krize, dok je aktuelani premijer izneo nekoliko mera pomoći uključujući i one za podršku preduzećima.

"Pozivamo kompanije da se prijave da dobiju pomoć koju zaslužuju i koja vam pripada", rekao je Kurti.

Zbog bolje prevencije širenja virusa i pravljanja situacijom, Muhadžeri je tražio od sadašnjeg šefa vlade da poveća broj testova osoba za koje se sumnja da su zaražene.

"Takođe je dobro uraditi post mortem testiranje, jer se dešava da su bili zaraženi, ali nisu imali simptome", rekao je on i izrazio zabrinutost zbog toga što građani i dalje ne poštuju sve propisane mere.

„Primećeno je da se mnogoljudi kreće po trgovima, parkovima i supermarketima. Kao opština, odustali smo od donošenja odluka u vezi sa merama za borbu protiv kovid -19, postupaćemo samo u skladu sa odlukama vlade ", rekao je Muhadžeri.

Vršilac dužnopsti ministra zdravlja Arben Vitia, koji je zajedno sa Kurtijem obišao Peć rekao je da je mali broj testova usled malog broja mikrobiologa na Kosovu.

„Postoji samo tri specijalista mikrobiologa. Postoje i drugi mikrobiolozi, ali oni nemaju odgovarajuću kvalifikaciju i ne možemo da verujemo njihovim pregledima. Na raspolaganju je ukupno 45 infektologa, manje epidemiologa i manje mikrobiologa" naveo je Vitia.