Lazić: Sa 20.000 revakcinisanih epidemija pod kontrolom, sada smo na pola puta

Prof. dr Bratislav Lazić
Izvor: Kosovo Online

Direktor Kliničko-bolničkog centra u Gračanici dr Bratislav Lazić kaže da je najsigurniji način da se stane na put pandemiji koronavirusa vakcinacija i da bi sa 20.000 revakcinisanih u srpskim sredinama na Kosovu, epidemiološka situacija bila pod kontrolom, prenosi RTS.

"Pozvao bih kompletno stanovništvo, a posebno na teritoriji KiM da se što masovnije odazovu pozivu za vakcinaciju i pristupe imunizaciji. To je najbolji način da štiteći sebe, zaštite i svoje najmilije i čitavu zajednicu. Cilj je da se u što kraćem roku nadmaši broj od 20.000 vakcinisanih i revakcinisanih na teritoriji KiM. Procene su da bi sa tim uzorkom vakcinisanih i revakcinisanih mogli da dođemo do pozitivnog ishoda i stišavanja aktuelne epidemiološke situacije izazvane virusom Kovid 19 koja je zabrinjavajuća. Do sada je u srpskim sredinama vakcinisano 10.500 ljudi i revakcinisamo oko 8.000 građana.  Na pola smo puta od zadatog cilja  i treba da nastavimo, da u što kraćem vremenskom peridou dosegnemo kolektivni imunitet kako bismo postigli makcimalni efekat"izjavio je Lazić za RTS.

On je upozorio da je epidemiološka situacija u pogoršanju, posebno u poslednje tri nedelje, što po broju pacijenata koji dolaze na prvi pregled, što po broju zaraženih i težini kliničke slike.

"Zato pozivamo još jednom stanovništvo da se u potpunosti uozbilji, primenjuju zaštitne mere i pristupe imunizaciji. To je najznačajniji način da se reši ova vrsta zarazne bolesti. Zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije imamo dovoljan broj vakcina koje nam stoje na raspolaganju, a Kancelarija za Kosovo i Metohiju organizuje besplatan transport svih onih koji su zainteresovani da se vakcinišu", istakao je Lazić.