Ministarstvo zdravlja ne isključuje mogućnost da će druga faza mera biti ukinuta ranije

Koronavirus- Lekari
Izvor: Kosovo Online

Asocijacija kosovskih opština danas je zatražila od institucija da skrate trajanje mera druge faze, uvedenih zbog pandemije koronavirusa, uz obrazloženje da ekonomski gubici mogu biti veliki, objavio je Kljan Kosova.

U odgovoru za ovaj medij Ministarstvo zdravlja je reklo da preispituju situaciju i da se ne isključuju mogućnost ublažavanja mera druge faze ranije nego što je planirano.

"Prema odlukama Ministarstva zdravlja sačinjen je plan za postepeno otvaranje privrede i sada se sprovodi druga faza, treća faza trebalo bi da počne 1. juna, dok je u toku ponovno procenjivanje mnogih aktivnosti, uključujući verskeobrede, pijace, teretane, centre za dnevno starateljstvo, tržne centre, parkove i druge aktivnosti” kaže se u odgovoru Ministarstva.

Ovo ministarstvo koje je nadležno za takve odluke kaže da drugi mogu davati svoje preporuke i mišljenja, ali da se odluke donose na osnovu izveštaja stručnjaka.

"Ministarstvo zdravlja donosi odluke na osnovu preporuka svojih nadležnih institucija za stručno ocenjivanje stanja kao što je Nacionani institute za javno zdravlje Kosova. Naravno da i drugi obično imaju pravo da daju svoje mišljenje i predloge zasnovane na praksi drugih zemalja,  da donose odluke u okviru svojih odgovornosti, ali odlučivanje na centralnom nivou, u odnosu na pandemiju kovid 19 vrši Ministarstvo zdravlja, u saradnji sa institucijama i drugim nivoima, uključujući i opštine", navode iz Ministarstva.

Prema njihovim navodima treća faza predviđa potpuno oslobađanje ugostiteljskih, visokoškolskih aktivnosti kao što su ispiti, maturski testovi,  otvaranje bioskopa i pozorišta, selektivno otvaranje sportskih aktivnosti itd.

Iz Ministarstva zdravlja kažu da ovaj spisak ne isključuje mogućnost da će i druge oblasti biti otvorene ranije od predviđenog, u zavisnosti od epidemiološke situacije.

Ministarstvo zdravlja navodi da je donosilac odluka za većinu pitanja vezanih za upravljanje pandemijom u skladu sa nadležnostima koje je prenela Vlada Kosova za upravljanje vanrednom situacijom sa kovidom-19 a na osnovu Zakona o upravljanju zaraznim bolestima, piše Kljan Kosova.