Ministarstvo zdravlja predstaviće uskoro Akcioni plan za ispitivanje koronavirusa

Armend Zemaj
Izvor: Facebook

Ministar zdravlja Armend Zemaj zatražio je od nadležnih institucija da sa najvećom odgovornošću sprovode odluke donete na sastanku Vlade Kosova, koje su danas stupile na snagu, dodajući da će tokom ove sedmice to Ministarstvo podneti vladi na odobrenje Akcioni plan za postupke ispitivanja koronavirusa na Kosovu, prenosi Telegrafi.

Zemaj je istakao da je u skladu s vladinim odlukama danas započeta reorganizacija bolničkih kapaciteta i povećanje kreveta, zapošljavanje novih stručnjaka, posebno u granama kao što su mikrobiologija, infektologija i druge srodne oblasti.

“Svaka institucija bi trebalo da da sve od sebe, uprkos činjenici da u potpunosti razumemo da je produženje ove situacije stvorilo umor i veća opterećenja, ali to je vanredno stanje javnog zdravlja i moramo se ponašati veoma odgovorno", rekao je Zemaj na sastanku Odbora za ocenjivanje i koordinaciju situacije sa virusom kovid-19.

Zemaj je zatražio od nadležnih inspektorata i drugih relevantnih organa vlasti da nadgledaju i sprovode odluke koje se tiču ograničenja saobraćaja u četiri kosovske opštine: Prištini, Uroševcu, Prizrenu i Vučitrnu.

"Nadgledanje bi trebalo da bude obavljeno i u drugim opštinama," rekao je minista, dodajući da bi ograničenja mogla biti postavljena ili uklonjena u zavisnosti od epidemiološke situacije.

Napomenuo je i da je Odbor preduzeo sve mere koje su neophodne za smanjenje broja pozitivnih na koronavirus, kao i za smanjenje broja smrtnih slučajeva.

Na sastanku Ministarstva zdravlja zatraženo je da svaka institucija u roku od jedne nedelje podnese izveštaj o sprovođenju poslednjih odluka Vlade Kosova u vezi sa merama protiv virusa kovid-19.