Na Kosovo stiglo više od 180.000 antikovid vakcina, donacija Kraljevine Norveške

Vakcine koje je obezbedila Kraljevina Norveške
Izvor: Facebook

Na Kosovo je jutros stigla donacija od 182.900 antikovid vakcina, koje je obezbedila Kraljevina Norveška u cilju pomoći u procesu imunizacije stanovništva.

Kako je navedeno u objavi na zvaničnom Fejsbuk nalogu kosovskog ministarstva zdravlja, kontigent vakcina iz Norveške stigao je prevozom koji su organizovale institucije Evropske unije.

Kosovski ministar zdravlja Arben Vitia je uz reči zahvalnosti naglasio da je podrška norveške vlade, norveškog naroda i institucija EU, od velike važnosti za građane Kosova.

"Solidarnost između prijateljskih zemalja u vreme pandemije koronavirusa pokazuje koliko nam je daje važno da budemo kohezivni u procesu imunizacije, jer je to najbolji način da ostvarimo pobedu protiv virusa kovid-19", rekao je Vitia.

Sličnog mišljenja je i ambasador Kraljevine Norveške na Kosovu Jens Erik Grondal koji je naglasio da je "ljudska obaveza da budu blizu jedni drugima u borbi protiv koronavirusa i osiguraju što stabilniju moguću saradnju".

Zadovoljstvo zbog smanjenja broja obolelih i bolje epidemiološke slike na Kosovu izrazio je i šef Sektora za saradnju Kancelarije EU na Kosovu Luiđi Brusa koji je rekao da će "EU stajati uz Kosovo tokom teškog vremena i borbe sa koronavirusom i da ostaje posvećena podršci Kosovu u jačanju zdravstvenog sektora".

Iz Ministarstva zdravlja poručuju da su obezbeđene dovoljne količine antikovid vakcina i zato pozivaju građane prioritetnih grupa prema planu vakcinacije da se prijave za vakcinaciju.