Na Kosovu se razmatra mogućnost lečenja krvnom plazmom obolelih od kovid-19

Kovid19
Izvor: Kosovo Online

U nedostatku efikasnog leka za lečenje koronavirusa, na Kosovu se razmatra mogućnost lečenja krvnom plazmom onih koji su ovaj virus preležali, ali još uvek nije poznata procedura po kojoj se to radi, prenosi Koha.

Infektolog Saljih Ahmeti podseća da je ovakva vrsta lečenja korišćena tokom pandemije malih boginja 1972. godine, ali postoje indikacije u kojim slučajevima treba uzimati plazmu i kod kojih pacijenata se može dati.

Ahmeti je rekao da su oni kao kolegijum za pitanje zaraznih bolesti u maju ove godine uputili preporuku Ministarstvu zdravlja za pokretanje primene ove metode, ali da ministarstvo nije odgovorilo kada se očekuje da započne ovaj postupak na Kosovu.

Ministarstvo zdravlja je u pisanom odgovoru reklo da o plazmi razgovaraju sa Univerzitetskim kliničkim centrom i Transfuzijom krvi, ali da će stručno mišljenje o tome dati stručnjaci iz relevantnih kliničkih službi.

Iz ovog ministarstva poručuju da, ukoliko se ova metoda može primeniti, oni će preduzeti potrebne administrativne radnje kako bi se postupak omogućio.

Na drugoj strani, zvaničnici SZO na Kosovu kažu da zdravstveni sistem na Kosovu nema potrebnu infrastrukturu za primenu ove procedure.

Pacijenti koji su izlečeni od koronavirusa stvaraju antitela u krvi koja se nalaze u plazmi i to se može koristiti kod zaražene osobe.

Transfuzijom ovih antitela stvara se ono što je poznato kao pasivni imunitet kod pacijenata sa kovid-19.

Za sada je u regionu Makedonija jedina koja je započela primenu ovog postupka.