NIJZ: Radimo punim kapacitetom, svi sumnjivi na koronavirus testirani

NIJZK - logo
Izvor: Facebook

Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova naveo je da rade punim kapacitetom i produženim radnim vremenom, te da su svi za koje se sumnja da su zaraženi koronavirusom testirani, prenosi Koha.

NIJZ precizira da je do danas pronađeno i identifikovano 449 pozitivnih slučajeva, 3.915 sumnjivih slučajeva, 5.448 kontakata, da je više od 500 ljudi izolovano sa prelaza.

Radi potpune transparentnosti prema javnosti, laboratorije Nacionalnog instituta rade u punom kapacitetu u skladu sa ljudskim resursima i laboratorijskim kapacitetima zasnovanim na epidemiološkim indikacijama i redovnom planiranju u praćenju trenutne epidemiološke situacije.

Dodaje se da se na osnovu protokola Svetske zdravstvene organizacije, svaka osoba za koju se smatra da je sumnjiva na kovid-19, sa znakovima i simptomima bolesti i na osnovu procene rizika ako je bila u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom testira na infektivnoj Klinici u Prištini i Regionalnim zavodima prema potrebama na terenu i u mobilnim timovima Odeljenja za mikrobiologiju.

"Epidemiolozi i mikrobiolozi u primeni ovih protokola imaju ključnu ulogu u 'agresivnom' praćenju slučajeva, u istraživanju i nadzoru slučajeva i kontakata sa licima sa kovid -19. Specifične metode detekcije, istraživanja i epidemiološka istraživanja daju svoj nezamenljiv rezultat tokom pandemije ne prepuštajući ništa slučajnosti, u okviru naših znanja i veština u 'traganju' za svim slučajevima" ističe se. 

Naglašeno je da od početka pandemije laboratorijsko osoblje radi sedam dana u nedelji, bez određenog radnog rasporeda, i rade po 16 sati dnevno. 

"Uprkos ovom preopterećenju, svi uzorci koji su primljeni do danas testirani su tokom dana ili najkasnije u roku od 24 sata, što znači prevazilaženje kapaciteta savremenih evropskih laboratorija. Svaki građanin Kosova koji je imao epidemiološku indikaciju i upućen je na testiranje je i testiran. Laboratorijski testovi redovno dolaze i uprkos teškoćama ostvarena su sva planirana testiranja, kako bi pokrili sve sumnjive slučajeve i njihove kontakte. U poređenju sa testiranjem u susednim zemljama, mi stojimo bolje u odnosu na broj stanovnika ili smo na istom nivou", saopštio je NIJZ.

"Molimo sve one koji ne poznaju rad javnog zdravstva i upravljanje epidemijama da nas barem ne kritikuju bez osnova, jer dajemo sve od sebe u okolnostima i potencijalima kojima raspolažemo" apeluju iz NIJZ uz ocenu da svaka neosnovana kritika može imati uticaja na pogoršanje epidemiološke situacije i demotivisanje angažovanog osoblja u suoočavanju sa epidemijom.

NIJZ je takođe uputio apel građanima da slede sve preporuke Nacionalnog instituta za javno zdravlje.