Orahovac: Situacija pod kontrolom, nedostaju lekovi

Velika Hoča - volonteri Crvenog krsta
Izvor: Kosovo Online

Na teritoriji opštine Orahovac nije zabeležen nijedan slučaj zaraženih koronavirusom, nemamo pacijente sa simptomima pomenutog virusa, tri osobe su samoizolaciji, stanovništvo se pridržava mera i uputstava za suzbijanje zaraze Vlade Republike Srbije i situacija je pod kontrolom, rekao je predsednik Privremenog organa opštine Orahovac Aleksandar Micić.

"Opštinski štab je organizovao timove za obilazak staračkih samačkih domaćinstava, sa preporukom i sa uputstvima kako da se ponašaju i od koga da zatraže pomoć", rekao je Micić i dodao u Orahovcu ima oko 30 osoba od kojih je 13 zatražilo pomoć starijih od 65 godina, a u Velikoj Hoči od 77 koliko ih ima 15.

Istakao je da je Štab za vanredne situacije u saradnji sa Crvenim krstom iz Orahovca organizovao ekipe volontera za pružanje svake vrste pomoći, koje su svakodnevno na terenu i da je štab organizovao juče odlazak za Severnu Mitrovicu kako bi kupili potrebne lekove, za sve one koji su zatražili tu vrstu pomoći.

Životnih namirnica ima u lokalnim prodavnicama, pekare u albanskom delu rade normalo i dostavljaju hleb malim trgovinama u Orahovcu i Velikoj Hoči.

"Nedostaju nam sredstava za higijenu i zaštitu još uvek ih nema ni u apotekama u albanskom delu grada Orahovca", rekao je Micić i dodao da su izvesnu količinu maski i rukavica dobili od Doma zdravlja u Prizrenu, koje su uručene ambulantama u Orahovcu i Velikoj Hoči i radnicima u prodavnicama.

Dodao je da su stupili u kontakt i sa monasima u manastiru Svetih Vrača u Zočištu, koji su rekli da im, za sada, ništa nije potrebno.

Naglasio je da svakodnevno upućuju apele stanovništvu da se pridržavaju mera i uputstava za širenje i suzbijanje koronavirusa.