Privredna Komora zahteva vakcinaciju zaposlenih u privatnom sektoru

privredna komora kosova
Izvor: kosovo pres

Privredna komora Kosova uputila je zahtev kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju i Ministarstve zdravlja da se što pre započne sa vakcinacijom zaposlenih u privatnom sektoru, prenosi Kosovo pres.

Privredna komora Kosova podseća da će Evropska unija uskoro usloviti kretanje građana na osnovu vakcinacije i navodu da će to onemogućiti poslovna putovanja zaposlenima u privatnom sektoru. Procenjuje se da će uslovljavanje kretanja građana vakcinacijom predstavljati veliku prepreku zaposlenima u privatnom sektoru i njhovim putovanjima u inostranstvo.

"Prepreke u putovanjima zaposlenih u privatnom sektoru koja se tiču snabdevanja sirovinama i proizvodima, sklapanja sporazume ili produženja međunarodnih ugovora doprineće dodatnom otežanju psolovanja . Vakcinacija ove kategorije treba da bude prioritet, jer zaposleni mopraju da nastave da obavljaju svoje aktivnosti. Oni su izloženi velikom riziku od zaraze i širenja virusa zbog mnogih kontakata koje ostavruju", navodi se u saopštenju PKK.

U saopštenju se dodaje i da Privredna komora smatra da je vakcinacija zaposlenih od suštinske važnosti, jer bi pomogla da se ne zaustavi rad onih koji zbog posla moraju da putuju u zemlje Evropske unije.