Problemi sa kiseonikom na Intenzivnoj nezi, od 27 respiratora koristi se samo 13

Univerzitetski klinički centar Kosova
Izvor: Klan Kosova

Na Centralnoj klinici za intenzivnu negu postoji 27 respiratora, međutim, više od 50 odsto njih se ne koristi zbog pada pritiska kiseonika, piše Koha.

Kako navodi ovaj medij, obavljena ekspertiza je pokazala da se u toj klinici ne može istovremeno lečiti više od 13 pacijenata na respiratorima.

Direktor Kliničko univerzitetskog centra Kosova Valjbon Krasnići odbio je da da komentar po tom pitanju, a Kohi je takođe odbijen zahtev za snimanje unutar klinike.

Međutim, šef anesteziologije Nehat Baftiu potvrdio je da postoje problemi u toj jedinici.

"Pokrenuta je analiza i pokazalo se da sistem sa kiseonikom može da podnese samo rad 13 respiratora. Dakle, ostalo se ne može koristiti.", naveo je Baftiu.

U klinici koja je investicija turske "TIKA", a za koju je rečeno da iznosi oko dva miliona evra, nakon dve godine potrebno je ponovo investirati u rešavanje tog problema, navodi Koha.

"U roku od dve nedelje biće intervencija u sistemu za kiseonik da bi se rešio ovaj problem. Verujemo da to neće biti privremeno rešenje, već dugoročno", rečeno je za Kohu.

Ova klinika je otvorena u maju 2018. godine. Otvaranju je prisustvovao i bivši ministar zdravlja Uran Ismaili.

Tada je rečeno da je ova jedinica bila jedna od najmodernijih u javnom zdravstvenom sistemu.

Međutim, početak radova, kako su rekli izvori Kohe, urađen je bez tehničkog prihvatanja.

Koha je takođe poslala pitanja Turskoj agenciji za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA) i bivšem ministru Ismailjiju, ali oni nisu odgovorili.

Ministarstvo zdravlja Turske se u 2013. godini složilo oko ove investicije. Ferid Agani je bio ministar u to vreme.