Radio Goraždevac: Kako će se u srpskim sredinama postupati u slučaju širenja koronavirusa

Korona-virus-volonteri
Izvor: Radio Goraždevac

U cilju sprečavanja širenja pandemije koronavirusa u srpskim sredinama na Kosovu napravljeni su planovi u Domovima zdravlja, a uspostavljeni su i kontakti između zdravstvenih institucija koje funkcionišu po srpskom i kosovskom sistemu, prenosi Radio Goraždevac.

U tom cilju očekuje se dezinfekcija Doma zdravlja u Goraždevcu. Posete ambulanti su dozvoljene samo u najhitnijim slučajevima dok u suprotnom lekari dolaze pacijentima u kućnu posetu. One najstarije toklom nedelje obišla je ekipa volontera i medicinskih radnika. Svi su za sada dobro kaže doktor Stanislava Radović.

„Nemamo nikakvih indicija da su oboleli od bilo kakve respiratorne infekcije. Slabo se kreću i poštuju principe koje je zadalo Ministarstvo zdravlja i Svetska zdravstvena organizacija. Drugi problem je to što, svi mahom imaju hipertenziju, povišeni pritisak.

Valjda je to posledica stresa, silnih slušanja preko televizora, što je sa jedne strane dobro da bi se oni povukli, da bi se smirili, a sa druge nije jer to utiče na njih. Išli smo i do manastira Pećka patrijaršija, gde je već deset dana na snazi odluka Srpske pravoslavne crkve o zabranu ulaska u manastir tako da je i tu stanje stabilno i mirno“, kaže doktorka Radović.

Uz mobilne timove lekara starije građane u povratničkim sredinama, ali i u Goraždevcu, obilaze i volonteri Crvenog krsta i Privremenog organa opštine Peć koji im dostavljaju hranu i lekove.

„Videli smo da je narod malo uplašen ali jedna nas činjenica raduje da poštuju one odluke Vlade Srbije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Dakle sve preporuke koje smo mi njima uputili oni to poštuju ne izlaze mnogo i ne kreću se. Imaju jedan mali deo lekova a one koje nemaju pokušavamo da preko određenih ljudi koji se kreću ili preko saniteta da im se to dopremi do njihovih domova“, kaže, predsednik Privremenog organa opštine Peć Miloš Dimitrijević.

Direktor za zdravstvo u opštini Peć Petrit Ljoci potvrdio je da u ovom gradu za sada nema zaraženih koronavirusom i dodao da postoje kontakti sa predstavnicima, ali i zdravstvenim institucijama u srpskim sredinama.

“U Goraždevcu imamo kontakte sa gospodinom Milošem (Dimitrijevićem) i ambulantom u Goraždevcu. Ovih dana moramo da uradimo dezinfekciju, jer su to tražili od nas. Videćemo da ono što treba tamo i ono što mi imamo bude raspoloživo za sve“, kaže Ljoci.

Preporuke o što manjem kretanju poštuju I povratnici u selima oko Peći, gde su uglavnom ostala staračka domaćinstva.

U selu Ljevoša, malobrojnim meštanima najviše nedostaje voda.

„Ovde u Ljevoši, kao što svuda ima brige, ima je i kod nas, ali biće onako kako je Bog rekao.Uglavnom u selu žive stariji od 65 godina, osim mlađeg bračnog para Krstić”, kaže predstavnik sela Ranko Bakić.

Mere i preporuke o samoizolaciji i smanjenom kretanju primetne su gotovo na svakom koraku, a u samom Goraždevcu zatvorena su dva kafića u kojima su se okupljali mladi. Đaći se polako prigođavaju onlajn nastavi koja se odvija na programu RTS – a.