Ramadani: Kosovu preti treći talas koronavirusa

korona
Izvor: Ekonomia Online

Specijalista za zarazne bolesti Hamdi Ramadani rekao je da, ukoliko se hitno ne pooštre antikovid mere i ne započne vakcinacija, Kosovu preti novi, treći talas koronavirusa, prenosi Gazeta Ekspres.

Ramadani je dodao da bi, novi britanski soj koronavirusa, koji se već pojavio na Kosovu, takođe značajno mogao da utiče na porast broja novozaraženih.

"Moguće je da ovaj porast infekcija i pojava novog soja koronavirusa na Kosovu doprinesu početku novog ili trećeg talasa, ukoliko se ne preduzmu nove mere i ukoliko se ne sprovede vakcinacija i imunizacija stanovništva. U suprotnom možemo ući u treći talas, jer je novi soj virusa ubrzao širenje infekcije", naglasio je Ramadani.

Napomenuo je i da porast slučajeva koronavirusa u poslednje vreme pokazuje da je situacija ozbiljna i da postoji tendencija da se broj zaraženih još više poveća.

Zamolio je građane da poštuju mere zaštite, a institucije da ulože više napora u obezbeđivanju vakcina.

"Broj novozaraženih se povećava iz dana u dan. Situacija je ozbiljna. Nadležna zdravstvena tela i institucije treba da rade više kako bi se smanjio broj infekcija i mortaliteta", dodao je Ramadani.

Predsednik kosovske lekarske komore Pljeurat Sejdiu rekao da je izvesno da će treći talas koronavirusa pogoditi i Kosovo.

"To je logičan sled događaja, s obzirom na to šta se dešava u svetu. Prvi talas je obuhvatio Evropu, zatim Kosovo, pa tako i drugi talas. Sada druge zemlje govore o trećem talasu i ako se to dogodi, doći će i na Kosovo", izjavio je Sejdiu.

Istakao je i da su zdravstveni radnici već umorni od suočavanja sa pandemijom, ali da će, svakako dati sve od sebe kako bi nastavali da situaciju drže pod kontrolom.

Inače, iako su mnoge evropske zemlje koje su snabdevene vakcinama pooštrile mere zaštite od koronavirusa, na Kosovu su one nedavno ublažiene.