Ramadani: Naredne tri sedmice presudne, koronavirus dostiže maksimum

Naser Ramadani
Izvor: GazzetaExpress

Direktor Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova Naser Ramadani izjavio je da postoji nekoliko faza pandemije koronavirusa i poručio da je ova tronedeljna faza sve do kraja aprila presudna, jer će virus dostići svoj vrhunac.

Ramadani je istakao da je situacija sa koronavirusom na Kosovu trenutno pod kontrolom, ali da se to može promeniti, jer je neophodna saradnja građana sa zdravstvenim ustanovama, prenosi Gazeta Ekspres.

"Situaciju uvek kontrolišu Institut, zdravstvene ustanove i ustanove koje se bave upravljanjem pandemije, ali se to u svakom trenutku može promeniti, jer trenutna situacija zahteva saradnju između zdravstvenih ustanova i stanovništva", istakao je Ramadani govoreći za RTK.

Prema njegovim rečima, novi koronavirus doćiće do vrhunca krajem aprila, pa je neophodno biti na oprezu.

"Postoji nekoliko faza pandemije, tako da je ova tronedeljna faza, sve do kraja aprila, presudna jer će dostići svoj vrhunac. Videćemo kakvo je stanje i kada će doći do smanjenja broja obolelih", poručio je Ramadani.

Govoreći o završetku pandemije, naglasio je da uvek postoji rok, ali da je taj rok promenljiv i da zavisi od primene preporuka svakog pojedinca na Kosovu.

Ramadani je apelovao na oprez objašnjavajući da infekcija koronavirusa može biti pogubna za veliki broj osoba.

"Koronavirus je vrsta gripa i vrlo je lak u 80 odsto slučajeva, ali je takođe vrlo težak u 20 odsto slučajeva, sa teškom kliničkom slikom koja zahteva kliničku intervenciju u 5 odsto slučajeva koji zahtevaju intenzivne kliničke i sa manjim procentom slučajeva koji se nažalost završavaju smrtnim slučajem. Stoga vodimo računa o blagom spektru gripa i respiratornoj pomoći kako bi imali što manje posledica", objasnio je Ramadani.

Na Kosovu je prema poslednjim podacima registrovano 283 slučaja koronavirusa, 58 obolelih je izlečeno, dok je 7 osoba preminulo.