Reporteri: Vučić ispunio obećanje, Makedonci dobili vakcine, Rama još uvek nije održao reč datu Kosovu

Rama, Vučić i Zaev - vakcine
Izvor: Reporteri.net

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je obećanje i Severnoj Makedonije nedavno uručio 4.680 doza Fajzerovih vakcina, a narednih dana će biti isporučeno preostalih osam hiljada koliko je obećano. Za razliku od njega, obećanje albanskog premijera Edija Rame da će deo vakcina ustupiti Kosovu još nije realizovano, prenosi Reporteri.

Rama je na konferenciji za medije pre nekoliko nedelja, kada je u Albaniju stigla prva količina Fajzerovih vakcina, rekao da će deo tih vakcina ustupiti Kosovu.

On je kasnije rekao da to nije moguće zbog strogih pravila farmaceutske kompanije Fajzer, ali je naglasio da grupa od 50 lekara iz kovid bolnice u Prištini može da se vakciniše u Albaniji.

Ipak, to do danas nije realizovano, iako se vakcinacija u Albaniji svakodnevo odvija.

Direktor Univerzitetske kliničke bolničke službe Kosova Valjbon Krasnići rekao je u intervjuu za EO da nadležne institucije čine sve kako bi vakcina što pre stigla na Kosovo.

„ Ministarstvo zdravlja i Nacionalni institut za javno zdravlje su u stalnom kontaktu sa proizvođačima vakcina i očekujemo da vakcina stigne na Kosovo što je pre moguće. Prvo će se vakcinisati zdravstveni radnici i stariji sa hroničnim bolestima“, rekao je Krasnići.