Romi u Gračanici teško do namirnica u periodu pandemije koronavirusa

Gračanica-Kosovo Online
Izvor: Kosovo Online

Stanovnici romskog naselja u Gračanici se u vreme pandemije koronavirusa suočavaju sa ozbiljnim problemima, nema brašna ni lekova, a usled nemaštine jedva uspevaju da obezbede i osnovne životne namirnice, piše RTK2.

Svesni ozbiljnosti situacije usled pandemije korona virusa, stanovnici romskog naselja u Gračanici se strogo pridržavaju saveta da ostanu kod kuće, pa su ulice u ovom delu Gračanice u vreme zabrane kretanja prazne. Kažu da ih niko ne obilazi.

"Niko ne dolazi da nas obiđe, živimo kako znamo. Ne samo mene, nego celu našu ulicu. Kad nekome treba tu smo svi, kad nama treba nema nikoga. Borimo se sami, poštujemo zakon, sedimo kod kuće", rekao je  jedan od stanovnika ovog naselja po imenu Albert.

Kao problem navode i snabdevanje osnovnim životnim namirnicama i lekovima.

"Treba mi pumpa, ja imam astmu. Nemam lekove za srce i pritisak. Nemamo od čega da živimo, ništa ne primamo. Moj sin radi privatno, sada zbog ove situacije sedi kući. Moj muž je otišao da kupi hleb. Ne možemo da živimo sa dva hleba", izjavila je za RTK2 starija meštanka.

Njene navode potvrđuju i drugi stanovnici ovog naselja.

"Lekova nemam dovoljno, imam šećer, sedim kući. Trebaju nam namirnice, ima ih skroz malo ali nekako preživljavamo. Niko do sad nije bio da nas obiđe, ni opština ni socijalno", kaže Vaska Kostić.

Ono što predstavlja dodatni problem za rome u ovom delu Gračanice jeste činjenica da uglavnom svi žive od socijalne pomoći koja često nije dovoljna da zadovolji osnovne životne potrebe, pa usled nedostatka novca dodatne prihode ostvaruju radeći privatne poslove, što u ovom periodu zbog pandemije virusa korona nije moguće.