RSE: Zdravstveni radnici na Kosovu ne žure sa vakcinacijom

Započela vakcinacija na Kosovu
Izvor: Zeri

Vakcinacija na Kosovu je počela, ali odziv zdravstvenih radnika, koji bi prvi trebali da se vakcinišu, za sada nije na zadovoljavajućem nivou, piše RSE.

Naime, u prvoj nedelji od početka imunizacije protiv koronavirusa vakcinisano je nešto više od 3.000 zdravstvenih radnika, a prema podacima Ministarstva zdravlja ukupno ih je 15.000 u javnom i privatnom saktoru. Takođe, oko 500 zdravstvenih radnika sa Kosova se krajem marta vakcinisalo u Albaniji vakcinom AstraZeneka.

Prvi kontigent sa 24.000 doza vakcina kmpanije AstraZeneka na Kosovo je stigao 28. marta iz Kovaks programa, a već naradnog dana se vakcinisao premijer Kosova Aljbin Kurti. On je tada izjavio da je prvi primio vakcinu jer želi da podstakne građane da se vakcinišu, te da ukloni dileme u vezi imunizacije.

Portparol Ministarstva zdravlja Faik Hoti tvrdi da ne postoji nikakva nedoumica kod zdravstvenih radnika na Kosovu po pitanju vakcinacije i ocenjuje da je ovo kratak period da bi se donosili bilo kakvi zaključci.

“Možda je trebalo da ih bude više, ali ovo je samo početak procesa. Očekujem narednih dana veći broj ljudi koji će se prijaviti za vakcinaciju, pre svega iz zdravstvenog sektora”, navodi Hoti.

Hoti kaže da će prva faza imunizacije trajati još najmanje dve nedelje.

“Nakon zdravstvenih radnika nastavljamo sa starijim osobama i hroničnim bolesnicima”, objašjava Hoti.

Plan o imunizaciji stanovništva Kosova se odvija u tri faze.

U prvoj fazi, koja je u toku, vrši se vakcinacija zdravstvenih radnika, a od 8. aprila bi trebalo da počne i imunizacija osoba starijih od 80 godina i osoba sa hroničnim bolestima.

U drugoj fazi će biti vakcinisane osobe od 65 do 79 godina, hronični bolesnici, nastavno osoblje i bezbedonosne snage, koje su bile uključene u upravljanje situacijom tokom pandemije korona virusa.

U trećoj fazi će početi masovna vakcinacija građana, planirana je imunizacija od 50 do 70 odsto stanovništva.

Šta zbunjuje medicinare?

Pljeurat Sejdiu iz lekarske komore Kosova nije siguran zbog čega je broj vakcinisanog zdravstvenog osoblja tako mali i dodaje da se najverovatnije “postavljaju mnoga pitanja vezana za ‘infomaniju’ u vezi same vakcine AstraZeneka”.

Upotrebu ove vakcine su obustavile neke zemlje Evropske unije, a kako bi ispitali razloge nuspojava, poput stvaranja krvnih ugrušaka. Međutim, Evropska agencija za lekove - EMA je u više navrata istakla da posledice nemaju direktnu vezu sa vakcinom AstraZeneka. I Svetska zdravstvena organizacija  je pozvala države da ne prekidaju imunizaciju ovom vakcinom navodeći da nema dokaza o povezanosti vakcine i krvnih ugrušaka.

Sejdiu kaže da se svakako ne može doći do zaključka da među lekarima na Kosovu postoje nedoumice po pitanju same imunizacije protiv korona virusa, ali ponavlja da mu nije jasno zašto je odziv za vakcinaciju do sada bio tako mali.

“Nemamo jasan odgovor, verovatno bi Nacionalni institut za javno zdravlje trebalo da da objašnjenje da li i oni koji su imali infekciju treba da prime vakcinu, koliko je antitela dozvoljeno da bi se primila vakcina. Mnogo je pitanja, ali ipak nemamo jasan odgovor zašto je tako nizak broj (vakcinisanog zdravstvenog osoblja)”, ponavlja Sejdiu.

Svakako, kaže on, mali broj vakcinisanog zdravstvenog osoblja šalje lošu poruku građanima Kosova koji tek treba da se vakcinišu.

“Videćemo da li će nešto da se promeni, ali je to definitivno loša poruka građanima”, navodi Sejdiu.

Kosovo pregovara sa Fajzerom

Vakcinacija protiv korona virusa se za sada obavlja u hali “1. oktobar” u Prištini, kao i u regionalnim Centrima za porodičnu medicinu u pojedinim opštinama na Kosovu.

Centar za vakcinaciju u Prištini je 6. aprila posetila predsednica Kosova Vjosa Osmani i tom prilikom ohrabrila građane da što pre obave vakcinaciju.

„Nažalost, broj smrtnih slučajeva i infekcija je veliki, jer kao što vidite treći talas pandemije je zahvatio čitavu Evropu, ali i šire, pa zato moramo biti pažljivi, svako od nas”, rekla je Osmani.

Ona je poručila da Ministarstvo zdravlja radi na obezbeđivanju dodatnih vakcina protiv koronavirusa.

Portparol ministarstva zdravlja Faik Hoti kaže da su u toku pregovori sa američkom kompanijom Fajzer, ali nije precizirao dokle se stiglo u tom procesu.

Bivši ministar zdravlja Armend Zemaj je još u januaru saopštio da je Kosovo obezbedilo pola miliona vakcina komapnije Fajzer, ali su iz te kompanije za RSE naveli da su pregovori u toku.

Hoti je istakao da će Kosovo svakako krajem maja dobiti preko 76.000 vakcina AstraZeneka iz Kovaks programa. To je program Svetske zdravstvene organizacije koji ima za cilj dostavu vakcina siromašnim zemljama za 20 odsto stanovništva. Kosovo bi iz tog programa ukupno trebalo da dobije 100.800 doza vakcina.

Na Kosovu je od početka epidemije koronavirusa ukupno registrovano 94.656 slučajva od kojih je 1.934 osoba preminulo.

Trenutan broj aktivnih slučajeva je 14.020.