Sadiku: Ministarstvo još nije obezbedilo neke lekove za lečenje kovid-19

Doktor Sadiku
Izvor: Koha ditore

Specijalista za zarazne bolesti Izet Sadiku rekao je da Ministarstvo zdravlja Kosova još nije obezbedilo neke od lekova koji se koriste za lečenje kovid-19, piše Koha.

Dodao je da je jedan od lekova donirala Vlada Japana i da bi lek remdesivir trebalo da stigne za nedelju dana.

"Remdesivir se nalazi na kosovskom tržištu, jer ga uz dozvolu Ministarstva koriste privatne kompanije. Deo pacijenata tokom ove faze to kupuje. Suština ovog leka je da se koristi što je ranije moguće", rekao je Sadiku.

Sadiku je dodao da su zadovoljni rezultatom ovog leka i da do sada nisu imali neželjene efekte.

Rekao je da će vrlo brzo započeti sa radnom grupom za upotrebu plazme kod pacijenata koji su prošli kovid-19.

Prema mišljenju Sadikua Ministarstvo zdravlja trebalo bi da reorganizuje zdravstveno osoblje jer kako je naveo “nije važno koliko ima kreveta, već koliko ima osoblja”.

"Vidimo da je 50 odsto pacijenata na terapiji kiseonikom i obavezno je imati osoblje. Mali je broj anesteziologa i ministarstvo bi trebalo da ih organizuje“, rekao je on i dodao da bi trebalo angažovati i one koji posluju u privatnom sektoru.

"Ulazimo u težak period, smatra se da je to do proleća. Takođe imamo 100 medicinskih sestara koje su primljene i njihov ulazak u sistem je itekako potreban. Moraju se videti svi kapaciteti koje imamo, jer je loše upravljanje pandemijom bacilo na kolena čak i države koje imaju snažan zdravstveni sistem", rekao je Sadiku.

Specijalista za zarazne bolesti smatra da će svima biti od velike pomoći ako za nekoliko nedelja započne testiranje uzoraka na koronavirus u drugim centrima i da se od sredine novembra očekuje da se testovi sprovedu u šest drugih velikih centara.

Prema njegovim rečima, zaposleni u Nacionalnom institutu, koji već osam meseci sprovode kontinuirana ispitivanja, sada već od 1.000 dnevno, rizikuju da naprave greške.

"Broj testova se povećao za 50 procenata u roku od mesec dana i smatra se da će se za mesec dana povećati za 40-50 procenata. U Institutu ima nekoliko ljudi koji rade testove 8-9 meseci, od 1.000 testova dnevno i to je zaista veliko opterećenje, oni su ljudi, ali to može biti i pogrešno“, rekao je Sadiku.

Zalaganje dodatnog osoblja smatrao je važnim u svemu ovome. Prema njegovim rečima, više nema nezaposlenih lekara.

Infektolog Izet Sadiku pomenuo je uzroke koji su poslednjih dana uticali na povećanje broja zaraženih.

Između ostalog, prema njegovim rečima, bilo je otvaranje škola i početak nove akademske godine.

Prema njegovim rečima, oko 100 pacijenata sa koronavirusom trenutno je hospitalizovano na Infektivnoj klinici.