Švajcarska uklanja Kosovo sa liste zemalja ugroženih koronavirusom

zastave-kosovo-švajcarska
Izvor: Koha ditore

Savezno odeljenje za javno zdravlje Švajcarske obavilo je ažuriranje spiska zemalja koje su ugrožene koronavirusom i odlučio da se sa te liste, od 28. septembra, ukloni Kosovo, prenosi Reporteri.

Sa nedavnom ponovnom aktualizacijom i porastom broja zaraženih koronavirusom u drugim zemljama, karantin je obavezan za 59 država, regiona i zajednica država, a na listi na kojoj je do 11. septembra bila 51 država i region, sada su i Velika Britanija, Portugal, Belgija, Danska, Irska, Island, Slovenija, Mađarska i Maroko.

Kako je najavljeno, nova lista stupiće na snagu u ponedeljak, 28. septembra, a predviđeno je da svako ko uđe sa jednog od mesta rizika mora biti u karantinu deset dana.

Od zemalja na Bliskom istoku, Oman se ponovo smatra opasnom zemljom, a na ažuriranom spisku nalaze se područja Bretanje u Francuskoj, Liguriju u Italiji i savezne države Gornja i Donja Austrija u Austriji.

Navodi se da je sa liste, pored Kosova, skinuto i San Marino.

Navodi se da na Kosovu ima mali broj zaraza više od dve nedelje, konkretno ispod 60 na 100.000 stanovnika, a poslednjih dana ovaj broj je pao na 52.

Savezna vlada je uredbom postavila kriterijume za zemlje visokog rizika, to su zemlje u kojima je broj novih infekcija na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana premašio 60.