SZO: Nema dokaza da je novi soj virusa opasniji od postojećeg

koronavirus
Izvor: Ekonomia Online

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da proučava varijante koronavirusa koje su se pojavile u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi, dodajući da još uvek nema dokaza da su oni smrtonosniji ili ozbiljniji od postojećeg, prenosi Ekonomija Onlajn.

Tokom redovnog brifinga koji je održan u sedištu organizacije u Briselu, zvaničnici SZO su rekli da i dalje dobijaju podatke o novim varijantama virusa i da postoje izveštaji iz Engleske da je novi soj možda zarazniji.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je novinarima da ta organizacija sarađuje sa naučnicima kako bi razumela kako genetske promene virusa utiču na ljudsko telo.

On je naglasio da nema ničeg čudnog u pojavi novih varijanti virusa.

"Virusi stalno mutiraju, to je nešto prirodno i očekivano“, naveo je on.

Gebrejesus je ukazao da što se virus više širi veća je verovatnoća da će mutirati.

On je dodao da sve vlade i svi građani moraju preduzeti sve neophodne mere zaštite kako bi sprečili širenje.

Tehnička direktorka SZO Marija van Kerkhov dodala je da ne postoji veza između britanske i južnoafričke verzije, dodajući da su one različite.

Prema njenim rečima, ostaje nepromenjen način borbe protiv širenja virusa, a fizičko distanciranje je najbolje oružje za sprečavanje infekcije.

Izvršni direktor SZO Majkl Rajan rekao je da trenutno nema dokaza "da virus uzrokuje ozbiljnije bolesti, i da zahteva promenu dijagnostičkog protokola“.