Tahiri: Svako ko ne poštuje antikovid mere biće kažnjen bez izuzetka

adonis tahiri inspekcija priština
Izvor: Ekonomia online

Direktor inspekcije u opštini Priština Adonis Tahiri u izjavi za Ekonomija Onlajn rekao je da bi svi kandidati i politički subjekti na predstojećim parlamentarnim izborima trebalo da budu primer građanima u poštovanju mera, ali kako kaže, dešava se upravo suprotno.

"Ustvari, nije stvar samo u održavanju socijlane distance i broju okupljenih, već je u kršenju zakona o sprečavanju pandemije i mera izglasanih u Vladi Kosova, gde okupljanje ljudi uopšte nije dozvoljeno. S obzirom na to da smo predstavnici iste te vlade, onda bi trebalo da mi budemo primer, a ne da se dogodi suprotno", rekao je Tahiri.

Upozorio je i na novčane kazne za sve političke subjekte koji krše Zakon o borbi protiv pandemije.

"Kada smo videli da su politički subjekti širom Kosova počeli da organizuju skupove kršeći zakon za koji su i sami glasali, prekjuče smo ih upozorili da ćemo za svaki skup koji krši odredbe tog zakona, izreći novčane kazne. Jedan takav primer smo imali juče, a dogodiće se isto i sa svakim drugim političkim entitetom koji bude organizovao skup u Prištini", napomenuo je Tahiri.

Prema njegovim rečima, građani, kao i ugostitelji, su potpuno u pravu kada kažu da se prema njima ne postupa jednako kao prema političarima, a kako je rekao, opštinska inspekcija neće dozvoliti takvu diskriminaciju.

"Zakon bi trebalo da važi jednako za sve i političari ne mogu biti povlašćeni u ovoj situaciji, a mi kao opštinski inspektorat to nećemo dozvoliti", poručio je Tahiri.

Inače, Uprava za inspekciju u opštini Priština započela je sa novčanim kažnjavanjem političkih subjekata zbog nepoštovanja antikovid mera na predizbornim skupovima.

Tako je juče, Demokratski savez Kosova kažnjen sa 2.000 evra, jer tokom skupa nisu poštovane mere za sprečavanje širenja koronavirusa.