Toljaj: Nadležni su zakasnili sa obezbeđivanjem antikovid vakcina

Iljir Toljaj
Izvor: Klan Kosova

Bivši sekretar Ministarstva zdravlja i infektolog Iljir Toljaj rekao je da bi glavni prioritet nove vlade trebalo da bude upravljanje pandemijom koronavirusa, prenosi Gazeta Ekspres.

"Svaki dan kašnjenja je odlaganje aktivnih akcija koje se moraju preduzeti kako bi se smanjio broj novozaraženih. Ministarstvo zdravlja mora da bude proaktivnije. Mislim da bi trebalo da se shvati da se problemi samo gomilaju, a smatram da je pandemija prioritet ne samo za Kosovo, već i za ceo region”, naglasio je Toljaj.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo zdravlja i Nacionalni institut za javno zdravlje kasne sa vakcinacijom.

“Ove pripreme trebalo je da se održe još prošle godine. U vreme kada je postojalo saznanje da su neke od vakcina u trećoj fazi razvoja i da su mnogi proizvođači potencijalno bili veoma blizu registracije antikovid vakcina, bilo je potrebno kontaktirati ove proizvođače i sklopiti predugovore“, rekao je Toljaj.

Predsednik Lekarske komore Kosova Pljeurat Sejdiu naglasio je da ako sadašnja vlada ima moć da imenuje i razrešava ljude, onda bi trebalo da postojii odgovornost za upravljanje situacijom sa pandemijom koronavirusa.

“Mislim da će Pokret Samoopredeljenje, koji je osvojio većinu, postaviti pandemiju na prvo mesto. Nadam se da će njihovi stručnjaci, uz pomoć stručnjaka koji već rade godinu dana, početi od prvog dana preuzimanja vlasti da se ozbiljno bave svim problemima koje sa sobom nosi pandemija korone”, rekao je Sejdiu.

Kole
07. Mart 2021.
Vaznija je borba za vlast, zdravlje gradjana nije prioritet, ni jedna vakcina nije nabavljena.Srbija vakcinise gradjane Kosova i Netohije hvala Srbiji!!