Toljaj: Vakcinacija dece od sedam do 18 godina neophodna za uspostavljanje kolektivnog imuniteta

Reporteri
Izvor: Reporteri

Specijalista infektologije Iljir Toljaj procenjuje da je vakcinisanje dece u dobi od 7 do 18 godina potrebno za postizanje kolektivnog imuniteta, čime bi se zaustavio porast novih slučajeva koronavirusa, prenosi Ekonomija onlajn.

Toljaj je rekao da se tek nakon postizanja kolektivnog imuniteta može primeniti treća doza vakcine. U nekim zemljama već su počeli sa primenom ​​treće doze koja se posebno preporučuje osobama sa slabim imunitetom.

"Za Kosovo je važno da većina građana primi dve doze vakcine, a u to uključujem i decu od 7 do 18 godina. Samo na taj način možemo stvoriti kolektivni imunitet, i sprečiti širenje epidemije", smatra Toljaj.

Tek posle, osim kod hroničnih bolesnika, bi trebalo razgovarati o mogućnosti davanja treće doze vakcine.

On kaže da su vakcine dokazale svoju efikasnost i da niko ko je primio vakcinu na Kosovu nije preminuo, niti je imao teške posledice posle zaraze koronavirusom.

Toljaj vidi vakcinaciju kao jedini način da se spreči razvoj infekcije i da se zaštiti od smrtnih ishoda.

A ako relevantne institucije ne budu uspešne tokom procesa cepljenja,onda će se trenutni talas epideije nastaviti, a Toljaj ne isključuje još jedan talas tokom jeseni ili pojavljivanje nove varijante koronavirusa, piše Ekonomija onlajn.