U Severnoj Mitrovici u toku pripreme za masovno testiranje

Antonijević - Spirić
Izvor: Kosovo Online

U poslednja 24 časa na severu Kosova javilo se četiri pacijenta sa sumnjom na koronavirus, testirani su i materijal se šalje na Torlak, a u Severnoj Mitrovici su u toku pripreme za masovno testiranje i tokom dana stiže improvizovani objekat za tu svrhu, rečeno je danas na konferenciji za novinare koju su održali epidemiolog Aleksandar Antonijević i predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić.

"U poslednja 24 časa javilo se 4 pacijenta sa sumnjom na koronavirus, uzorkovani su i ujutru se materijal šalje na Torlak. Jedan pacijen je pušten na kućno lečenje u kućnu izolaciju, dva su sa ne teškom kliničkom slikom hospitalizovana na Infektivnom odeljenju u Kosovskoj Mitrovici", rekao je Antonijević i apelovao na građane da se pridržavaju uputstava i mera za prevenciju i suzbijanje koronavirusa“.

Spirić je pozvao građanstvo na odgovornost i disciplinu u pridržavanju mera i uputstava protiv koronavirusa i apelovao na građane da ostanu u svojim kućama i sačuvaju zdravlje.

Primeri humanosti Mitrovčana nije izostao ni u ovoj vanrednoj situaciji, naglasio je Spirić.

"Gospođa koja je ostala anonimna donirala je svoje ručne maske , 30 komada, njene dve ćerke prijavile su se kao volonteri. Za pomoć volonterima prijavio se i „RedTaxi“ koji će ih besplatno voziti za distribuciju hrane“, rekao je Spirić i dodao da se nastavlja redovna isporuka životnim namirnicama za 567 penzionera, sa primanjima ispod 15.000 dinara", rekao je Spirić.

Naglasio je da opštinski Krizni štab ulaže maksimalne napore da sačuva zdravstveni sistem i omogućimo sve uslove da olakša rad zdravstvenim radnicima.

"Tokom dana stići će improvizovani lokal koji će omogućiti rad Domu zdravlja u Kosovskoj Mitrovici u pripremi masovnog testiranja, kako je najavljeno. Verujemo da ćemo na taj način sačuvati zdravstveni sistem", rekao je Spirić i apelovao na građane da pomognu da se olakša rad zdravstvenim radnicima.

Podsetio je građane da će se danas vršiti dezinfekcija ulaza u stambenim zgradama i zamolio da budu u svojim kućama.