Ublažene antikovid mere - skraćen policijski čas, ulazak na Kosovo sa dve doze vakcine

Antikovid mere.jpg
Izvor: Reporteri

Vlada Kosova odlučila je da delimično ublaži antikovid mera, a premijer Aljbin Kurti poručio je građanima da nema mesta za opuštanje, prenosi Reporteri.

Novim antikovid merama predviđeno je skraćenje trajanja policijskog časa, tako da će kretanje biti ograničeno od ponoći do pet ujutro, a dozvoljen je ulazak na Kosovo sa primljene dve doze vakcine protiv koronavirusa. Radno vreme ugostitelja produženo je do 23 časa, s tim što je muzika dozvoljena do 22 sata. Biće dozvoljeno otvaranje fitnes centara.

Ukida se obaveza nošenja maski na otvorenom. Prema odobrenim merama, nošenje maske koja pokriva nos i usta je obavezno u svim zatvorenim prostorima.

Povodom odluke o novim merama, Kurti je na konferenciji za novinare sa ministrom zdravlja Rifatom Ljatifijem, rekao da se efekat restriktivnih mera može uočiti nedelju dana od njihovog uvođenja, a da Kosovo uspeva da prođe talas omikron varijante koronavirusa znatno lakše nego u okruženju i svetu.

Dodao je da će mere koje preduzima kosovska vlada učiniti da Kosovo izbegne mnoge loše posledice.

Prema rečima ministra zdravlja Rifata Latifija, doći će do promena u sadašnjim merama koje se tiču ulaska lica na Kosovo, ograničenja kretanja i poslovanja preduzeća.

"Odlučili smo da postepeno ublažavamo mere koje omogućavaju povećanje privredne aktivnosti, ali istovremeno imaju za cilj da usporimo zarazu", rekao je Ljatifi.

Sa novim merama, građani koji ulaze na Kosovo moraju da imaju potvrdu da su primili dve doze vakcine, ili primljenu jednu dozu uz negativan PCR test.