UNDP dopremio 20 mobilnih respiratora na Kosovo, vrednost donacije 1,17 miliona dolara

undp 1
Izvor: UNDP

Predstavnici razvojnog programa UNDP na Kosovu, tokom vikenda, isporučili su 20 mobilnih respiratora Univerzitetsko-kliničkom centru Kosova, donaciju koju su finansirale norveška, švajcarska i luksemburška vlada.

Ovi respiratori će ojačati kapacitet intenzivne nege kosovskog zdravstvenog sektora. Zbog trenutne kritične situacije, respiratori su odmah dopremljeni u Univerzitetsko-klinički centar Kosova, a vrednost donacije je 1,17 miliona dolara navedeno je u saopštenju UNDP.

Stalna predstavnica UNDP Marija Suoko, UN koordinatorka za razvoj Ulrika Ričardson, ambasador Norveške Jrik Erik Grundah, ambasador Švajcarske Jan-Hubert Lebet, otpravnik poslova Ambasade Luksemburga Nataša Gomes ukazali su na važnost ove donacije.

 „Od sredine marta, UNDP na Kosovu je u sklopu borbe protiv pandemije kovid-19 stavio u prvi plan preusmeravanje svih napora - odgovaranjem na najnužnije potrebe i podržavajući dugoročni oporavak. Zahvaljujemo vladama Norveške, Švajcarske i Luksemburga na velikodušnom doprinosu koji nam je omogućio kupovinu ove opreme za spasavanje. Nastavićemo da nudimo svu našu stručnost i kapacitete kako bismo osigurali blisku saradnju sa našim partnerima zarad podrške ljudima i institucijama na Kosovu u doba krize i šire“, rekla je Suoko.

Ričardson je ukazala da od prvog dana pandemije, UN tim Kosova radi zajedno sa institucijama na ublažavanju efekata kovid-19.

„Zahvalni smo donatorima i partnerima UN-a i njihovim doprinosima koji su nam omogućili da na Kosovo donesemo potrebnu spasilačku zdravstvenu opremu i zalihe. Dok naša podrška jača sisteme, naš pristup uvek stavlja ljude u središte poštovanja ljudskih prava, jednakosti i nikoga ne ostavlja izostavljenim. Kosovo će prevazići krizu, ali je potreban integrisani pristup hitnim i dugoročnim akcijama i merama koje olakšavaju poštovanje institucija, preduzeća i stanovništva“, navela je ona.

Norveški ambasador je rekao da je ta zemlja ponosna što nastavlja da pruža podršku naporima Kosova u borbi protiv pandemije.

„Iako ove intervencije odgovaraju hitnim potrebama koje prouzrokuje kovid-19, vredi primetiti da će respiratori služiti za lečenje pacijenata i sa drugim zdravstvenim tegobama. Broj pozitivnih slučajeva kovid-19 se povećava, svi imaju rizik od infekcije ako su izloženi virusu, tako da pažljivo sledimo uputstva javnih ustanova“, rekao Grundah.

Ambasador Švajcarske Lebet istakao je da će ova donacija povećati kapacitet krhkog zdravstvenog sistema Kosova.

Otpravnica poslova pri Ambasadi Luksemburga Nataša Gomes istakla je da je ukupan iznos donacije 1,17  miliona američkih dolara.