Unicef donirao 7,6 tona zaštitne opreme za zdravstvene radnike

UNICEF - donacija Ministarstvu zdravlja
Izvor: UNICEF

Unicef je uz finansijsku pomoć Vlade Luksemburga Ministarstvu zdravlja Kosova donirao 7,6 tona opreme za ličnu zaštitu zdravstvenih radnika, saopšteno je iz Kancelarije Unicefa na Kosovu.

Od ove količine 10 odsto će biti isporučeno domovima zdravlja Gračanica i bolnici u Severnoj Mitrovici, dodaje se u saopštenju.

Ovo je četvrta isporuka Unicefa, a satoji se “od 2.000 zaštitnih omotača, 600,000 HE rukavica, 3,000 vizira za lice otpornih na zamagljivanje; 200,000  hirurških kapa, 155.000 maski FFP2/N95 i 200,000 hirurških maski”, navodi se u saopštenju . 

Naglašava se da će Unicef nastaviti da podržava preventivne akcije zajednica za zaštitu zdravlja dece i njihovih roditelja i negovatelja.

“Ovim zalihama Unicef je podržao program patronaže, kako bi se zdravstveni radnici osećali sigurno tokom realizacije kućnih poseta, pružajući podršku trudnicama, dojiljama i deci širom Kosova“, rekao je šef kancelarije Unicefa na Kosovu Murat Sahin.

Ministra Zdravlja Ahmet Zemaj se zahvalio vladi Luksemburga na kontinuiranoj pomoći.

“Luksemburg je zahvalan Unicefu na dobroj koordinaciji i naporima da se nabavi i dostavi prekopotrebna oprema za ličnu zaštitu. Luksemburg će nastaviti da podržava Kosovo u ovim teškim vremenima i srećni smo što se možemo osloniti na svoje partnere. Oprema za ličnu zaštitu je bitan deo borbe protiv kovida -19, i mi još jednom apelujemo na sve da poštuju važeće preventivne mere”, rekla je otpravnik poslova Vlade Luksemburga na Kosovu Nataša Gomes.

Tokom narednih nedelja, uz konsultacije sa Ministarstvom zdravlja i Svetskom zdravstvenom organizacijom, Unicef će doneti dodatnu opremu za ličnu zaštitu zdravstvenih radnika, na prvoj liniji fronta, dodaje se u saopštenju.

Unicef je apelovao na pridržavanje tri jednostavne mere predostrožnosti na suzbijanju pandemije koronavirusa:

• Nosite maske na javnim mestima

• Održavajte distance, udaljenost od najmanje 1,5 metara između sebe i drugih.

• Redovno i pažljivo perite svoje ruke sapunom i vodom.